Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Relațiile comerciale cu Rusia: Moldova și măsurile de răspuns

7 iul. 2014,, 17:34   Societate
5050 2
Foto: lichnosti.net
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a subliniat la ședința cu adjuncții săi că prin ratificarea Acordului de asociere cu UE, Moldova a creat o altă bază juridică pentru relațiile cu Rusia și Uniunea Vamală.

Despre posibile schimbări în relațiile comerciale moldo-ruse a vorbit și prim-vicepremierul rus, Igor Șuvalov.

La rîndul său, viceministrul Economiei al Republicii Moldova Octavian Calmîc a declarat publicației ruse RIA.ru, că „Moldova nu intenționează să se adreseze la OMC în cazul în care Rusia va aplica anumite măsuri față de producția moldovenească”. „În orice caz, acum nu se examinează o asemenea variantă. Vom aștepta ca partea rusă să prezinte argumentele de vigoare, după care vom discuta despre acțiunile de mai departe”, a precizat Calmîc.

Vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova consideră că „Guvernul și Ministerul Economiei evită să spună direct ce va fi cu întreprinderile avicole moldovenești, cu industria conservelor și întreg sectorul agrar care începe sezonul de vînzare a producției”.

„Agricultura noastră și industria prelucrătoare reprezintă nucleul economiei și prima lovitură, destul de dureroasă, va fi anume în acest nucleu. Este greu de spus dacă această lovitură va putea fi suportată, nimeni nu a estimat consecințele. Avem oare un pachet de măsuri de protecție față de posibilele acțiuni ale Rusiei? Nu cunosc nimic despre aceasta”, a precizat experta.

În opinia Elenei Gorelova, o posibilă înăsprire a controlului fitosanitar și introducerea taxelor vamale la mărfurile moldovenești de către toți membrii Uniunii Economice Eurasiatice vor închide pentru mult timp accesul exportului moldovenesc pe aceste piețe.

În orice caz, liberalizarea totală a exportului de vinuri moldovenești în UE de la 1 ianuarie 2014 nu a ajutat Moldova să compenseze pierderea pieței ruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?