Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Moldova ar putea fi închise patru din cele cinci fabrici de zahăr

5 iul. 2014,, 10:30   Economie
10218 4
Foto: howstuffworks.com
Liberalizarea pieței interne a zahărului și deschiderea pieței pentru importul zahărului ieftin din trestie va distruge ramura producției sfeclei de zahăr din Republica Moldova. Drept urmare a acestui proces vor fi închise cel puțin patru din cele cinci fabrici de zahăr din Moldova, transmite NOI.md.

Declarația aparține Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, care a menționat că lansarea campaniei din ultimile zile în mass-media are ca scop liberalizarea accesului zahărului din trestie în Republica Moldova. Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova consideră că „unicul scop urmărit de o serie de articole tendențioase și demagogice care răspîndesc ideea că preţul zahărului moldovenesc ar fi „nejustificat de mare", apărute în mod repetat în ultimele cîteva luni în unele instituții mass-media din Moldova, constă în dorința unei companii producătoare de conserve, care timp de cîţiva ani se află în proces de judecată din cauza neîndeplinirii contractuale a obligațiunilor de plată pentru zahărul livrat, de a-şi crește profiturile din contul ieftinirii radicale a zahărului pe piața internă prin libaralizarea importului zahărului din trestie”.

Reprezentanții Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova subliniază că această companie, la fel ca orice alt agent economic, poate importa zahăr de pe pieţele externe în conformitate cu contingentele tarifare prevăzute pentru Republica Moldova în acordul OMC (6,5 mii tone) și licențelor suplimentare alocate de Ministerul Economiei, în caz de deficit. Zahărul este importat conform unui principiu echitabil stabilit de OMC: „primul venit, primul servit". Potrivit cotelor OMC, companiile pot importa o dată nu mai mult de 550 de tone, iar în cazul licențelor - nu mai mult de 10% din suma totală indicată în licență. Însă, potrivit Uniunii Producătorilor de Zahăr, majoritatea clientilor industriali nu sînt dispuși să plătească sume mari de bani în avans și sînt interesați în aprovizionări cu zahăr stabile pe parcursul anului, la un preț rezonabil și cu amînări la plată acordate de producătorii de zahăr din Moldova.

Uniunea Producătorilor de Zahăr precizează că în ultimii ani peste jumătate din zahărul produs în Moldova a fost exportată în UE și CSI, iar o mare parte a zahărului moldovenesc vîndut pe piața internă este procurat de consumatorii casnici. Astfel, toată industria alimentară din Moldova consumă mai puțin de un sfert din zahărul autohton. „Acel producător care provoacă în mod insistent discuţiile cu privire la zahărul moldovenesc scump consumă aproximativ 1% din producția anuală pe sezon, ceea ce reprezintă circa 1000 de tone din cantitatea totală de 100-130 mii de tone. Pentru a-şi satisface interesele înguste şi a-şi asigura un profit fără prea mare efort această companie este gata să sacrifice un întreg sector economic, cu o cifra de afaceri anuală de peste 1,5 miliarde de lei”, se arată în declarația Uniunii Producătorilor de Zahăr.

Potrivit sursei citate, toate litigiile legate de activitatea pieței de zahăr din Moldova sînt rezolvate în cadrul Consiliului pe produs „Sfeclă de zahăr, zahăr și produse derivate" din cadrul Ministerului Agriculturii, care în cadrul ultimei sale reuniuni a confirmat că importul și prelucrarea zahărului brut din trestie în Moldova va crea condiții favorabile atît pentru înlocuirea zahărului din sfeclă pe piața internă, cît și pentru reexportul acestuia în state terţe. Acest fapt prezintă un risc sporit pentru relaţiile comerciale cu țările partenere care au deschis piețele de export pentru zahărul din Moldova.

„Liberalizarea importurilor de zahăr din trestie în Republica Moldova va conduce inevitabil la anularea accesului liber al zahărului moldovenesc pe piețele de export ale UE și Uniunii Vamale. Drept urmare a acestui proces, inevitabil vor fi închise cel puțin patru din cele cinci fabrici de zahăr din Moldova, iar ramura agriculturii specializată în producţia sfeclei de zahăr pur şi simplu va dispărea”, se menționează în declarația Uniunii Producătorilor de Zahăr.

Potrivit producătorilor, în ultimii ani, sfeclă de zahăr în Republica Moldova ocupă 25-30 mii de hectare, fiind una din cele mai profitabile culturi de cîmp din agricultura moldovenească.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?