X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cosmetologii francezi au nevoie de Moldova (VIDEO)

5 iul. 2014,, 13:45   Economie
7321 0
Foto: noi.md
„Într-un trecut nu atît de în îndepărtat, Moldova era un mare producător al culturilor de ulei eteric, plantaţiile acestora ocupau suprafeţe mai mari ca viile, funcţionau fabrici de prelucrare a acestor plante. Noi şi astăzi avem un potenţial enorm în această ramură a economiei”, astfel le-a explicat jurnaliştilor sosirea în Moldova a unei delegaţii din Franţa, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, transmite NOI.md.

Urmînd vechiul îndemn “mai bine să vezi o dată … “, ministrul i-a adus pe oaspeţi pe plantaţiile Institutului de genetică, fiziologie şi protecţie a plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde savanţii şi specialiştii şi-au demonstrat realizările în genetica culturilor tehnice de ulei eteric. Francezii au savurat aromele de mintă, levănţică, şalfei, gălbenele, coriandru. Printre oaspeţi s-au dovedit a fi şi persoane care colaborau cu angajaţii institutului în trecut.

„Avem cele mai favorabile condiţii climaterice pentru cultivarea acestor plante, necesare pentru industria cosmetică, fabricarea medicamentelor. Această producţie are o valoare adăugată înaltă şi, fiţi de acord, este cu mult mai plăcută la procesare, decît tutunul dăunător pentru sănătate şi sol”, a precizat funcţionarul.

Potrivit lui, francezii sunt foarte interesaţi să colaboreze şi sunt gata să investească în această ramură. „Iar noi nu am epuizat experienţa şi am sport potenţialul ştiinţific. Ramura nu a dispărut, în multe raioane fermierii se ocupă cu succes de producţia „aromată”. Sunt convins că francezii şi nu doar ei, vor veni foarte repede cu investiţii în acest domeniu”, a declarat Bumacov.

„Noi sîntem foarte mulţumiţi de cele văzute şi suntem interesaţi să cooperăm nu doar în creşterea materiei prime pentru industria cosmetică, da şi pentru cercetările ştiinţifice şi inovaţii. Institutul vostru de genetică are un mare potenţial”, a recunoscut şeful delegaţiei, şeful direcţiei economice din cadrul Ambasadei Franţie la Chişinău, Vincent Falcose.

„Noi sîntem gata să începem chiar şi mîine cooperarea fructuoasă şi reciproc avantajoasă cu întreprinzătorii francezi şi nu doar pentru producţia plantelor eterice, dar şi în alte direcţii ştiinţifice”, a declarat preşedintele AŞM, Gheorghe Duca.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?