Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert: Cine primul va ucide producătorul autohton?! (VIDEO)

1 iul. 2014,, 14:30   Societate
6248 5
Foto: noi.md
„Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb cu UE producătorii autohtoni se vor pomeni între ciocan și nicovală. Și nu contează cine va deveni ciocanul, Uniunea Europeană sau măsurile de protecție întreprinse de Uniunea Vamală, pentru că rezultatul pentru producătorii agricoli va fi unul – o moarte rapidă, dar strașnică”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Am continuat cu savantul discuția despre pericolul pe care îl prezintă pentru economia Moldovei comerțul liber cu UE. Mihail Poisic este convins că mărfurile moldovenești nu pot concura cu cele europene, de aceea nu vor putea accede pe piețele europene. Totodată, deschiderea hotarelor noastre va distruge producătorii locali.

„Voi aminti doar cîteva cifre. Prețul unui kilogram de carne de pui importată din Europa este de 93-95 cenți (circa 13 lei). Adăugăm 20% din adaosul comercial permis (2,6 lei) și TVA în mărime de 8% (1,04 lei) și obținem 16,64 – 17 lei pentru 1 kg de carne dietetică. La fel e și cu carnea de porc: 2,7 dolari pentru 1 kg + 20% + 8% = mai puțin de 50 de lei pentru 1 kg. Scoatem taxele vamale care sînt aplicate acum și cotele de restricție a importului și... Ce întreprindere avicolă sau fermă de porci de la noi va rezista în fața unor asemenea presiuni neloiale rămîne o întrebare retorică”, este convins expertul.

„Totodată, noi riscăm să rămînem fără piețele noastre tradiționale din Uniunea Vamală. Un exemplu elocvent în acest sens este recentul scandal legat de rebutarea din Rusia a producției moldovenești din carne de origine belgiană. Putem fi siguri că asemenea cazuri se pot repeta, avînd în vedere abilitatea noastră de a cumpăra orice certificat sau alt document”, a menționat interlocutorul.

„Și aceasta din urmă este și mai nocivă pentru economia moldovenească, or, pe piețele noastre tradiționale din est noi exportăm fructe, legume, vinuri, semințe de porumb și floarea soarelui – mărfuri cu valoare adăugată înaltă și în cantități mult mai mari decît în UE. Este suficient de amintit că în anul 2013 numai Belarusul a importat din Moldova mai multe vinuri și divinuri decît toate statele UE împreună. Iar exportul de producție alcoolică în Belarus crește și în acest an”, a conchis Poisic.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?