X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cea mai mare piață angro din capitală și-a reluat activitatea

7 apr. 2020,, 08:30   Capitala
20015 1

Una dintre cele mai mari piețe agricole din capitală și-a redeschis ușile.

În timp ce juristul companiei ce gestionează piața susține că au fost luate toate măsurile de protecție, conducerea primăriei nu este la curent cu reluarea activității. Unul dintre viceprimari continuă să susține că piețele nu au permisiunea de a lucra și că organele de control trebuie să facă verificări. Însă, pînă cînd autoritățile vor înțele cine are dreptate, clienții au făcut coadă ca să cumpere tot de ce au nevoie. Unii au uitat și de respectarea distanței sociale.

Pe acest bărbat, neînfricat, l-am suprins în timp ce gusta strugurii direct din ladă. Însă, s-a arătat dispus că-și spele mîinile după degustația improvizată.

„E dulce, e bună. E epidemie, dar ce să facem. Iată masca am, mă duc să spăl mîinile. Ați gustat poamă și pe urmă o să vă spalați mîinile? Eu înțeleg ce spuneți, da…gata!” Lucasenko joaca hochei și spune că nu e nimic, noi de ce să ne temem.”

La fel că acest bărbat, alți zeci de cumpărători au venit astazi la piața agricolă de pe strada Calea Basarabiei, să-și facă plinul cu de toate. Inevitabil, la intrare s-auformat rînduri de mașini.


În timp ce unii au venit să procure marfă pentru magazinele lor, alții au venit să procure legume și fructe pentru familie.

„Vrem sămînță să cumpărăm”. Roșii. Pentru dumneavoastră? Da!”

„ Merisoare pentru casă.”

Natalia GHEȚU, REPORTERĂ TV8: „Pe teritoriul pieții sînt afișate anunțuri în care se spune că cumpărătorii trebuie să păstreze distanța socială de 1.5 metri.”

Însă, unii au ignorat regula de aur în lupta cu noul coronavirus și s-au pus la sfat.

Vînzătorii erau în culmea fericirii că au, în sfîrșit, ocazia să-și vîndă marfa, iar acest lucru înseamnă și un profit mai bun.

„Astăzi sînt cumpărători mulți. E super. Ne protejăm cu de asta. Așa frumușel. A intrat clientul frumușel facem dezinfecție cu spirt. E bine că s-a deschis că lumea poate să mai cumpere cîte ceva. ”

„Ne protejăm. Avem spirt, mănuși, măsti”.

Totuși, majoritatea se plînge că suportă pierderi enorme de cînd a fost instituită starea de urgență.

„Vindem arpagica pentru ceapa, dar lumea nu umblă să pună în pămînt așa că nu avem unde o vinde. Avem pierderi colosale. 10 lei la kilogram pierderi.”

„Productia crește trebuie de realizat”.

„Sigur, sînt piederi foarte mari.”

Juristul pieții agricole, considerată una dintre cele mai mari din municipiu, susține că decizia de a relua activitatea a fost luată anume pentru a susține producătorii agricoli și vînzătorii angro. Și cumpărătorii fideli ar fi cerut redeschiderea pieței pentru că în magazine prețurile ar fi luat-o razna.

Mihai BACIU, JURIST PIAȚĂ AGRICOLĂ: „ Piața și-a reluat activitatea de astazi. Avem foarte multe solicitări din partea producătorilor agricoli care se plîng că nu au unde realiza marfa, suportă pierderi enorme și cu condiția că nu vînd cu amînuntul li se permite să desfăsoare activitatea de comert. A existat o dispozitie a comisiei care a avut efect pana la 1 aprilie 2020. Ulterior nu au sxistat indicatii expres deși a fost starea de urgentă.”

Juristul ne-a mai spus că au fost luate toate măsurile de protecție pentru ca aflarea în piață să nu fie periculoasă.

Mihai BACIU, JURIST PIAȚĂ AGRICOLĂ: „Au fost instalate puncte mobile de dezinfecatre, sînt luate măsuri la WC, a fost sistata activitatea la alimentatie, sînt rezervoare cu dezinfectant. Specificul este pietii angro este ca totul este spatiu deschis.

Unii oameni spun încă că și săptămîna trecută piața a lucrat, însă mai modest.

„E bine că s-a deschis piața, dar pentru noi persoane juridice nici nu a fost închisă. 00,26 -00,35 Prețurile sînt exagerate și lumea spune că noi sîntem de vină cei cu magazinele, dar noi punem cum luăm pe factură.”

„Saptamîna trecută piața a lucrat. A lucrat, dar slăbuț de tot. Lumea toată stresată.”

Pentru TV8, unul dintre viceprimarii capitalei a precizat că nu este la curent cu redeschiderea pieții agricole.

Ilie CEBAN, VICEPRIMAR AL CAPITALEI: „Piețele nu au dreptul să activeze. Nici cea angro? Conform deciziei situații excepționale au fost interzise toate piețele. Mai mult, este și decizia municipală care interzice. Ați făcut verificări să vedeți cîte pieți activează pînă în prezent? Nu eu fac verificările, sînt structurile din subordine. Structurile din subordine v-au comunicat că unele piețe activează? Nu ne-au comunicat.”

Piețele, inclusiv cele de flori, punctele comerciale, restaurantele și sălile de sport au fost printre primele afaceri care au fost obligate să-și sisteze activitatea, conform deciziei Comsiei pentru situaţii excepţionale. Ulterior, a fost permisă redeschiderea magazinelor agricole, ce comercializează seminţe şi produse de uz fito-sanitar sau furaje.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?