X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Nu ezitați să întindeți o mînă de ajutor migranților

4 apr. 2020,, 13:00   Societate
3115 10

În Italia, grav afectată de pandemia de coronavirus, situația este cu adevărat dramatică, iar mulți dintre cetățenii moldoveni aflați acolo s-au pomenit peste noapte fără o sursă de existență.

Despre aceasta a relatat pentru Noi.md Ludmila Posilețcaia, membrul Comisiei pentru susținrea diasporei din cadrul Consiliului Societății civile de pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

Ea a menționat că mulți moldoveni au rămas fără un loc de muncă, fără salarii, cu chirii care trebuie achitate și cu cheltuielile de zi cu zi. Iar în cazul de față, atît cetățenii moldoveni, cît și cei italieni sînt în aceeași barcă.

Ludmila Posilețcaia asubliniat faptul că cei mai afectați dintre cetățenii noștri sînt cei care aveau contracte de muncă sezonieră, persoanele care munceau la negru și, nu în ultimul rînd, cei care munceau în familiile italienilor.

”Din păcate, aceste categorii de moldoveni văd o ieșire din situație revenirea acasă, însă ar trebui să menționăm faptul că asta presupune anumite riscuri atît pentru persoana care vrea să revină, cît și pentru familia care o așteaptă acasă. Pentru că un cetățean al Republicii Moldova care revine acasă ar putea fi infectat și astfel își supune riscului familia, ori se poate infecta în timpul călătoriei spre casă. Iată de ce, probabil, cel mai corect ar fi ca acești cetățeni să rămînă pe loc, mai ales că Guvernul Italiei a promis, în zilele următoare, să vină cu un pachet social destinat emigranților care nu au avut un loc stabil de muncă. Cred că fiecare cetățean moldovean ar putea găsi o soluție prin care să depășească această situație de criză”, a declarant membrul Comisiei pentru susținerea diasporei din cadrul Consiliului Societății civile de pe lîngă Președintele Republicii Moldova.


Ea a subliniat că cu un ajutor substanțial pentru ei vine și Biserica Catolică sau sediile Caritas care organizează zilnic mese calde și vin și cu alte ajutoare pentru cetățenii aflați în dificultate. Să nu uităm și de mulți moldoveni din diasporă care se ajută unii pe alții, demonstrând un spirit de solidaritate exceptional.

”Vreau să menționez că și membrii Comisiei pentru Susținerea Diasporei din care fac parte au aderat la diferite initiative de susținere a situației de urgență din țară, contribuind la lupta comună importiva COVID-ului. Ne puteți urmări pe pagina noastră de facebook Comisia pentru Susținerea Diasporei. Iată de ce vin cu un apel către moldovenii aflați în Italia, să nu ezite să întindă o mînă de ajutor celor care se află în dificultate, pentru ca orice gest, cît de mic, are o valoare enormă”, a menționat Ludmila Posilețcaia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?