X 

Numărul doritorilor de a deţine pașapoarte biometrice s-a dublat (VIDEO)

30 iun. 2014,, 12:30   Societate
4694 0
Foto: noi.md
"După anularea vizelor de călătorie în țările UE, numărul cetăţenilor care doresc să obțină pașapoarte biometrice s-a dublat față de anul trecut", a declarat pentru NOI.md directorul Departamentului registrelor informaţionale de stat al Întreprinderii de Stat "Registru", Eugeniu Ursu.

Interlocutorul ne-a informat că de la 1 februarie 2008 au fost eliberate circa 854 de mii de pașapoarte biometrice. Iar dacă în aprilie-mai 2013 au fost depuse de către cetățeni, respectiv, 19.924 și 28.485 de cereri, pentru a primi paşapoarte biometrice, în aceeași perioadă a anului curent au fost înregistrate 40.629 și 54.479 de solicitări. Numai în primele 20 de zile ale lunii iunie au fost înregistrate 42.000 de cereri.

Oficialul a răspuns, de asemenea, la cele mai frecvente întrebări trimise la redacţie de către cititorii noştri. El a specificat, printre altele, că colectarea a cîte 20 de lei pentru programarea prealabilă, prin intermediul unui apel telefonic, este justificată de o serie de operațiuni tehnologice și de business, a căror aplicare a permis crearea condițiilor informaţional-tehnologice de planificare a angajaților subdiviziilor teritoriale "Registru".

Specialistul a explicat şi faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, pașapoartele, buletinele de identitate, permisele de ședere și documente de călătorie sînt proprietate a statului. Este necesar ca posesorul documentului, care îi dovedeşte identitatea, la primirea documentului nou să-l predea pe cel vechi (cu termen expirat) sau să plătească 30 de lei pentru pierderea acestuia.

În ultimul timp sînt tot mai frecvente cazurile în care Compania "Registru" refuză să le perfecteze şi să le elibereze paşapoarte biometrice cetățenilor cu datorii la S.A."Termocom". Potrivit lui Ursu, acest fapt este, de asemenea, în concordanță cu legislația în vigoare, în conformitate cu care "solicitantului i se refuză eliberarea unui pașaport, dacă el are obligații patrimoniale faţă de stat, persoane fizice și juridice, stabilite prin decizia instanței de judecată", dar numai în baza documentelor executive.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?