X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum s-au schimbat prețul produselor alimentare în perioada stării de urgență

2 apr. 2020,, 18:45   Societate
2752 0

Consiliul Concurenței monitorizează funcționarea optimă a pieței comercializării cu amănuntul a produselor alimentare, în vederea promovării intereselor legitime ale consumatorilor.

Urmare, în contextul declarării stării de urgență și extinderii Covid-19, autoritatea de concurență a dispus o serie de măsuri în vederea monitorizării comportamentului întreprinderilor din sector, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în partea ce ține de evoluția prețurilor (atît în rețelele de magazine, cît și în magazinele de cartier).

Evoluția prețurilor medii la produsele alimentare în rețelele de magazine (lei)

Analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate indică la majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte ~1,83%, smîntînă ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%, brînza de vaci ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Informațiile disponibile indică la menținerea prețurilor medii de raft pe parcursul ultimelor luni la produse precum: pîine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui.

Este de menționat că „panica pandemică" de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuîndu-se esențial (cca 19,20 lei /kg în magazinele de cartier).

Urmare a analizei sectoriale, nu au fost stabilite majorări semnificative a prețurilor de comercializare a produselor alimentare, precum și careva abateri de ordin concurențial.

Totodată, se constată că evoluția prețurilor de raft la majoritatea produselor alimentare este generată în special de relația „cerere vs. ofertă", precum și evoluția costurilor de import și/sau eventual de procesare a materiei prime.

Consiliul Concurenței continuă studierea aspectelor de relevanță pe piața de referință, prin realizarea măsurilor specifice, și urmează a interveni promt, inclusiv prin intermediul organelor de ocrotire a normelor de drept, în cazul identificării situațiilor de încălcare a normelor concurențiale, în special în perioada pandemiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?