X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fondul eficienţei energetice a acordat 10 granturi instituţiilor sociale din Moldova

30 iun. 2014,, 09:15   Economie
4486 0
Foto: curentul.md
Fondul eficienţei energetice a acordat vineri 10 granturi pentru implementarea proiectelor de sporire a eficienţei consumului de energie în instituţiile sociale din Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul fondului, Mihai Lupu, a menţionat la semnarea documentelor că costul total al acestora este de 23 de milioane de lei.

Contribuția fondului la aceste proiecte constituie 17,8 milioane de lei (80%), restul fiind contribuţia beneficiarilor. Economia anuală aproximativă va constitui 3,7 milioane de lei, echivalentul a 530 de metri cubi de gaze.

"În cadrul realizării proiectelor se presupune izolarea termică a pereţilor, tavanelor, acoperişurilor, înlocuirea ferestrelor şi uşilor, instalarea cazanelor econome şi modernizarea sistemelor de termoficare", a spus Lupu.

Şeful Departamentului economic şi politic al delegaţiei UE în Moldova, Wicher Slagter, a mulţumit cosolicitanţilor de finanţare a proiectului pentru participare şi a spus că "datorită acestor proiecte vor fi obţinute rezultate bune în domeniul eficienţei energetice în toată republica".

Printre beneficiarii granturilor este grădiniţa de copii din Baurci (Ceadîr-Lunga), Spitalul Raional Ungheni, liceul "Ion Creangă" din Soroca, Azilul pentru bătrîni din Rezina, Primăria satului Cioreşti (Nisporeni).

Fondul a fost creat cu ajutorul politicii de stat în domeniul eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă. Fondul este suplimentat anual atît din bugetul de stat, cît şi din surse externe. În 2014 este dispus să finanţeze proiecte de utilizare eficientă a energiei şi a surselor regenerabile în limitele sumei de 300 de milioane de lei. Pretendenţii pot conta pe obţinerea a 5 milioane de lei. Fondul finanţează 75% din costul proiectului, iar restul urmează a fi alocat de beneficiarul grantului. Potrivit strategiei energetice a Republicii Moldova 2020 republica trebuie să obţină 20% din energia consumată din surse regenerabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?