X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova va spori eficienţa managementului la întreprinderile de stat

28 iun. 2014,, 10:30   Economie
3617 0
Foto: cariereonline.ro
În Moldova va spori eficienţa managementului la întreprinderile de stat şi pachetelor de stat în societăţile pe acţiuni cu capital total sau parţial de stat, transmite NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de hotărîrea aprobată de guvern privind delegarea competenţelor de administrare a proprietăţii de stat către organele speciale ale administraţiei publice centrale. Este vorba despre delegarea unor obligaţii concrete de exercitare a controlului asupra integrităţii şi eficienţei utilizării proprietăţii publice în domeniile respective, de desemnare a membrilor Consiliilor de administraţie a întreprinderilor de stat şi rechemarea lor din funcţii, la propunerea Ministerului Finanţelor şi Ministerului Economiei, desemnarea administratorilor întreprinderilor de stat şi eliberarea lor din funcţii, la propunerea Consiliului de administraţie.

Aceştia vor obţine de asemenea, competenţe de coordonare a înstrăinării, transmiterii în gaj, în arendă a activelor întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu capital majoritar de stat, de administrare a terenurilor aferente întreprinderilor de stat, exercitarea controlului asupra corectitudinii calculării şi transferului la buget de către companii şi întreprinderi de stat a dividendelor şi a unei părţi din profit. Se preconizează, de asemenea, că Agenţia Proprietăţii Publice va prezenta rapoarte anuale privind administrarea proprietăţii publice, care vor include o analiză a activităţii financiar-economice a întreprinderilor şi societăţilor pe acţiuni, precum şi va adopta şi alte măsuri pentru eficientizarea administrării proprietăţii publice.

Totodată, decizia prevede că Agenţia Proprietăţii Publice, subordonată Ministerului Economiei, care din numele Guvernului exercită funcţiile de deţinător al acţiunilor în societăţile pe acţiuni cu capital integral sau parţial de stat, va transmite organelor publice ale administraţiei centrale exercitarea drepturilor de acţionar în societăţile pe acţiuni din ramura respectivă, inclusiv a obligaţiilor şi drepturilor de reprezentare a intereselor statului, în bază de contract. Prin aceeaşi hotărîre, Guvernul a aprobat şi contractul model de cesionare (transmitere) a exercitării drepturilor de acţionar şi de administrare a proprietăţii de stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?