X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Poisic: Producția moldovenească niciodată nu va apărea pe piețele Europei (VIDEO)

26 iun. 2014,, 17:56   Societate
6453 6
Foto: noi.md
„Despre ce fel de majorare a exportului moldovenesc pe piețele UE poate fi vorba, dacă în cei cîțiva ani în care a funcționat sistemul preferențial pentru mărfurile noastre noi așa și nu am valorificat cotele oferite pentru comerț fără taxe cu Europa”, s-a intrebat doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic, în cadrul discuției cu reporterul NOI.md.

În opinia interlocutorului, „este suficient de văzut rapoartele statistice pentru a te convinge că producția moldovenească niciodată nu va nimeri pe piețele europene”. „Acordurile de asociere și liber schimb, pe care noi intenționăm să le semnăm cu pompă mîine, prevăd oferirea unei cote de 20 de mii de tone pentru merele proaspete moldovenești, promițînd chiar o dublare a acesteia. Și de ce să nu promită, dacă anul trecut noi am exportat doar 3,3 mii tone de mere. Din cota de 5 mii de tone pentru struguri noi am exportat numai 1,8 mii tone. Din aceeiași cotă de 5 mii de tone pentru sîmburoase (prune) au fost exportate doar 413 tone. Iar situația privind alte produse în genere este ilară: la o cotă de 1000 de tone pentru roșii au fost exportate doar 10 kg, la o cotă de 600 de tone pentru carnea de pasăre – 9,7 kg. Ca să nu uităm și de cele 5 kg de cașcavam exportat în România. Nu eu am inventat aceste cifre, sînt date statistice oficiale”, a precizat expertul.

„Problema constă în diferență enormă între nivelul de dezvoltare tehnică a întreprinderilor noastre și cele europene, precum și în diferența de subvenții: în Europa – de la 250 de euro pînă la 350 de euro și mai mult pentru un hectar, la noi – mai puțin de 20 de euro. Despre ce fel de concurență loială poate fi vorba? Mai adăugați și multitudinea de bariere tehnice legate de întreținerea animalelor, de exemplu, certificarea și deservirea veterinară. Noi nu ne înscriem în aceste standarde și nu vom reuși să le armonizăm în cei patru ani care ni se oferă pentru aceasta. Așa că putem constata cu certitudine că europenii nici nu trebuie să ne ofere cote, or, asta deja este o manifestare a lipsei de loialitate. Mărfurile moldovenești niciodată nu vor nimeri pe piețele lor”, a conchis Poisic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?