Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Bumacov este pregătit pentru a discuta despre calitatea vinurilor moldoveneşti la Moscova

25 iun. 2014,, 16:25   Societate
2364 1
Foto: noi.md
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, este pregătit în orice moment să meargă la Moscova pentru a discuta cu autorităţile responsabile despre calitatea vinurilor moldoveneşti, în vederea eliminării embargoului la importul vinurilor pe piaţa rusă.

Potrivit agenţiei "Infotag", solicitat miercuri de jurnalişti înaintea şedinţei Guvernului să comenteze afirmaţiile responsabililor ruşi potrivit cărora Moldova nu a întreprins nimic pentru a îmbunătăţi calitatea vinului, ministrul a declarat că în loc să intre în polemici, preferă să meargă în Rusia pentru a discuta acest subiect.

"Noi am expediat părţii ruse de trei ori materiale necesare, iar grupurile de experţi din Moldova şi Rusia s-au întîlnit de mai multe ori pentru a discuta chestiunea. Partea rusă nu a avut obiecţii. Am mers personal la Moscova în această primăvară, dar a fost pentru prima dată, cînd mi s-a refuzat o întrevedere. Eu voi insista în continuare pe lîngă Ambasada RM la Moscova şi la „Rospotrebnadzor” ca să avem o întîlnire cu responsabilii ruşi şi să vedem care mai sînt problemele nesoluţionate, în vederea eliminării embargoului", a spus ministrul.

Vasile Bumacov a menţionat că partea moldovenească nu vede probleme în ceea ce priveşte calitatea vinului.

"În sectorul vitivinicol are loc o reformă masivă, lucru de care am informat autorităţile ruseşti responsabile. Noi ne-am conformat tuturor cerinţelor şi nu vedem motive pentru care vinurile noastre nu sînt acceptate pe piaţa rusă", a relatat ministrul.

În ceea ce priveşte decizia „Rospotrebnadzor” de a permite importul vinurilor din Găgăuzia şi Transnistria, Vasile Bumacov a calificat decizia drept una "stranie".

"Noi nu ne-am opus acestei decizii. Dacă vinurile din Găgăuzia sînt preferate de ei, nu este nicio problemă, dar vă asigur că şi celelalte vinuri din RM sînt excelente", a precizat ministrul.

El a menţionat că Ministerul Agriculturii are o colaborare bună cu ministerul de resort din Federaţia Rusă cu care are semnate mai multe acte normative.

"În acelaşi timp, ne pare rău că „Rospotrebnadzor” nu a dorit niciodată să semneze cu noi un memorandum de înţelegere, în care să fie clar stipulate cerinţele faţă de produsele noastre şi condiţiile cum să acţionăm atunci, cînd ceva nu este în regulă", a afirmat Bumacov.

După cum a relatat anterior "Infotag", pretenţiile „Rospotrebnadzor” faţă de vinurile moldoveneşti şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Moldova au apărut după ce ultimul, în comparaţie cu Serviciul Sanitar Rus, nu a găsit în anul 2013 motive pentru a recunoaşte bomboanele ucrainene Roshen periculoase pentru sănătate, precum şi după ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin privind eventualele probleme pentru Moldova în relaţiile comerciale cu Rusia, dacă aceasta îşi va intensifica colaborarea cu UE.

În septembrie 2013 „Rospotrebnadzor” a stabilit embargo pentru vinurile moldoveneşti, motivînd că acestea nu ar corespunde standardelor de calitate, deşi pînă la moment nu a prezentat vinificatorilor moldoveni rezultatele analizelor de laborator privind calitatea vinului şi coniacului.

Moldova exportă vin în zeci de ţări ale lumii, însă nicio ţară nu a avut pretenţii faţă de calitatea acestui produs.

Pînă în anul 2006 vinurile moldoveneşti ocupau peste 60% din piaţa rusă. După embargoul impus de „Rospotrebnadzor” în anii 2006-2007, Moldova a reuşit către anul 2013 să ocupe doar 10% din piaţa rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?