Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

UE acordă Albaniei statutul de țară candidată la aderare

24 iun. 2014,, 14:45   Externe
3093 1
Foto : lenta.ru
Statele membre ale Uniunii Europene au decis marți să acorde Albaniei statutul de țară candidată la aderare, însă negocierile vor fi de durată și vor impune Tiranei importante reforme judiciare, a anunțat Comisia Europeană, potrivit AFP.

Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor europene la Luxemburg, care au urmat recomandările Comisiei. Ea trebuie acum aprobată de șefii de stat și de guvern din UE, la summitul european de joi și vineri.

'Felicitări pentru statutul de candidat pe care tocmai l-am convenit', a scris Fule pe contul său de Twitter. '(Este) o recunoaștere a eforturilor privind reformele, (dar și) o încurajare la mai mult', a adăugat el, potrivit Reuters și DPA.

Statutul de candidat nu înseamnă o aderare automată, lucru subliniat și de o sursă europeană citată de AFP. Acest statut deschide calea unui proces de negocieri "care va lua timp", a adăugat sursa europeană.
Țară membră a NATO și cu o populație de aproximativ trei milioane de persoane, Albania va trebui să îndeplinească numeroase criterii pentru aderare, printre care combaterea criminalității și corupției și aducerea sistemului judiciar și a administrației la standarde europene.

Tirana va trebui să învingă totodată reticența unor capitale față de extinderea blocului comunitar, reținere alimentată de îngrijorările privind costurile economice, creșterea euroscepticismului și dezamăgirea față de progresele democratice din state precum Romînia și Bulgaria, aderate în 2007, notează Reuters.

Comisia a recomandat acordarea statului de țară candidată Albaniei pentru a încuraja progresele înregistrate de acest mic stat balcanic în lupta împotriva corupției și crimei organizate, care rămîn probleme majore, precum și în instaurarea unui stat de drept.

Albania se numără printre cele opt state care sînt candidate sau potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Tirana a mai încercat să obțină statutul de țară candidată în luna decembrie a anului trecut, însă i s-a recomandat să înregistreze mai multe progrese în lupta împotriva corupției și crimei organizate.

Mai mulți miniștri europeni au atras marți atenția Albaniei să continue pe calea reformelor.

"Fără structuri democratice, fără un stat de drept, fără independența media și a justiției, fără o luptă consistentă împotriva corupției, nu poate avea loc aderarea la UE", a afirmat secretarul german de stat Michael Roth.

"Nu este sfîrșitul unei călătorii, ci sperăm că va fi un bun început", a adăugat ministrul danez de externe Martin Lidegaard.

Ultima țară care a aderat la UE, Croația, a avut nevoie de zece ani ani pentru finalizarea procesului. Albania a aplicat pentru aderarea la UE în 2009.

În privința celorlalte state din Balcani, negocierile de aderare a Serbiei au fost lansate în ianuarie, însă perspectivele sînt incerte pentru aspiranți precum Muntenegru, Macedonia, Kosovo și Bosnia-Herțegovina.

Turcia a obținut statutul de țară candidată la aderare în decembrie 1999, iar negocierile au început în 2004.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?