Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Fenomenul pirateriei și contrafacerii ia amploare în Moldova

23 iun. 2014,, 16:19   Societate
3223 0
Foto: tribuna.md
Peste 150 de dosare au fost intentate anul trecut de poliție pentru încălcarea drepturilor de autor, 18 dintre acestea fiind dosare penale. Datele se conțin într-un raport prezentat astăzi de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, transmite NOI.md.

În urma controalelor efectuate și dosarelor intentate, au fost aplicate amenzi de peste 357 de mii de lei, în același timp fiind ridicate bunuri de peste 3,5 milioane de lei. Potrivit reprezentanților AGEPI, din produsele contrafăcute confiscate cel mai des la vamă sînt telefoane mobile, produse de parfumerie și cosmetice. Aceste produse provin cel mai frecvent din Polonia, Ucraina, Turcia și China.

„Se atestă o creștere a acestor două flageluri – pirateria și contrafacerea nu doar în Moldova, dar în întreaga lume. Motivele țin în primul rînd de profiturile enorme, după care implicarea crimei organizate și a corupției.

Fenomenul pirateriei și contrafacerii are un impact negativ asupra economiei în general și aduce prejudicii aproape la toate părțile care au tangență cu elaborarea de idei și dezvoltarea de afaceri. Indirect pirateria și contrafacerea duce la scăderea investițiilor în inovare”, a precizat directorul AGEPI, Lilia Bolocan.

Potrivit funcționarei, încă foarte multe instituții atît publice, cît și private din Republica Moldova continuă să utilizeze softuri pentru calculator piratate, însă procentajul exact al acestora nu poate fi deocamdată estimat, în lipsa unor instrumente metodologice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?