Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Victor Borșevici împlinește șaizeci și cinci de ani

17 iun. 2014,, 11:50   Societate
8665 2
Foto: moldnews.md
Victor Borșevici poate fi considerat pe bună dreptate unul dintre principalii ideologi ai dezvoltării progresiste a Moldovei. El este nu doar motorul intelectual al națiunii, dar și simbolul polietnismului organic, scrie în cuvîntul de salut cunoscutul istoric, editor și publicist Serghei Erlih, transmite NOI.md.

Lui nu i se propune atît de des să ia cuvîntul la televiziune. Însă aceste rare intervenții ale lui devin memorabile. Oamenii citesc cu interes articolele lui Borșevici, în care este expusă detaliat ideea moldovenească. Ideea unei case comune, în care toți locatarii se simt confortabil. Carisma lui Victor Borșevici constă în evitarea extremelor ce distrug țara noastră. El creează acel nivel mediu în jurul căruia se adună moldovenii cu diferite origini etnice.

Pe parcursul cîtorva ani, Borșevici a reprezentat Moldova în calitate de ambasador în China. El continuă să rămînă principalul diplomat al țării. Reședința lui de la Butuceni a devenit locul de primire a numeroaselor delegații străine. Cine numai nu a fost în această mică căsuță țărănească. Dragostea lui Victor Ivanovici față de țara natală se transmitea pe neobservate și oaspeților săi, care plecau din Butuceni cu emoții și imagini pozitive despre Moldova.

Borșevici este nu doar ideologul principal al ideei moldovenești și principalul propagandist al imaginii țării noastre peste hotare. El este și un ilustru savant. Interesele doctorului habilitat în științele tehnice de pe timpul sovietic depășesc hotarele primei sale profesii științifice – informatica, pe care le-a predat-o multor elevi remarcabili. El este autorul multor articole din antropologie, arheologie, istorie a culturii, istorie.

Pe parcursul cîtorva ani, Victor Bborșevici a cules materiale despre istoria Moldovei. A studiat munți de literatură. În relatările lui, istoria țării noastre apare ca una legată de contextul mondial. În cursurile existente de istorie, scrise sau din punct de vedere românesc, sau rusesc, această deschidere de milenii a pămînturilor carpato-nistrene se pierde. Crearea unui viitor prosper este imposibilă fără rădăcinile noastre multietnice din trecut. Moldova are nevoie de istoria ei, scrisă din punct de vedere moldovenesc. Iar Victor Borșevici tocmai face acest lucru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?