Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Iurie Leancă: Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la UE

17 iun. 2014,, 10:40   Societate
3272 0
Foto: noi.md
Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, iar lipsa acestei perspective poate genera instabilitate, a declarat premierul Iurie Leancă, într-un interviu acordat cotidianului francez La Croix.

Potrivit agenţiei "Infotag", Leancă, aflat luni în vizită la Paris, a semnalat că statele membre UE nu au o poziţie comună în ceea ce priveşte o perspectivă clară de aderare pentru Republica Moldova.

El a menţionat că Parisul nu are încă o poziţie clară în această privinţă, spre deosebire de Berlin, care doreşte ca Republica Moldova să fie tratată asemenea ţărilor incluse în grupul Balcanilor de Vest.

"Să devenim doar un vecin al UE este o invitaţie la incertitudine, iar incertitudinea generează instabilitate. Dorim să facem parte din aceeaşi familie", a declarat premierul Iurie Leancă, subliniind că susţinerea Franţei în acest sens este importantă pentru autorităţile de la Chişinău.

Referitor la susţinerea de care se bucură la Chişinău Uniunea Eurasiatică propusă de Vladimir Putin, Iurie Leancă a explicat că opoziţia foloseşte ca argument lipsa unei perspective clare de aderare la UE.

"Adversarii noştri se folosesc de faptul că noi nu avem o perspectivă de integrare europeană, recunoscută cu claritate de partenerii noştri. Voi insista asupra acestui aspect cu prilejul vizitei mele la Paris. Este foarte dificil să convingi societatea că este vorba de un obiectiv realist în contextul în care comuniştii spun că acest lucru este imposibil, avînd în vedere ostilitatea unor state membre. De ce, spun ei, să ne concentrăm asupra unui obiectiv irealizabil, cînd aderarea noastră la Uniunea Euroasiatică este dorită de Rusia", a afirmat Leancă.

Premierul RM a mai afirmat că autorităţile de la Chişinău sînt "preocupate" în legătură cu eventualele măsuri de retorsiune din partea Rusiei, în condiţiile în care Republica Moldova se pregăteşte să semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu UE.

"Am avut recent consultări cu partenerii ruşi, în legătură cu impactul Acordului de Asociere asupra relaţiilor economice. Zona de Liber Schimb cu UE, asemenea Acordului de Liber Schimb din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) are la bază principiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului", a menţionat premierul Republicii Moldova.

În opinia lui, incompatibilitatea între apropierea Republicii Moldova de UE şi statutul de membru al CSI poate fi doar politică, dar nu economică sau comercială.

El a relatat că a propus consultări trilaterale pe această temă cu participarea Chişinăului, a Rusiei şi a UE. Leancă a mai subliniat că procesul de integrare europeană nu trebuie să provoace obstacole în relaţiile politice şi economice cu Rusia sau dificultăţi pentru muncitorii moldoveni din această ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?