X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Virusul atacă! Tot mai mulți copii, bolnavi

27 feb. 2020,, 21:08   Societate
7420 0

Cel mai mare număr de pacienţi cu viroze din Capitală a fost înregistrat la mijlocul lunii februarie. Medicii susţin că anume în această perioadă au fost suprasolicitaţi.

Cei mai mulţi pacienţi sînt copii. Doctorii recunosc faptul că numărul de adresări a crescut cu aproape 50 la sută, comparativ cu perioada similară din 2019, transmite noi.md cu referire la publika.md.

Specialiştii îndeamnă părinţii să nu recurgă la remedii tradiţionale pentru a evita crearea consecinţelor destul de grave.

De la începutul lunii februarie, la Centrul medicilor de familie din sectorul Ciocana al Capitalei, au fost înregistrate aproape 1.200 de adresări la specialişti, iar în 20 la sută din cazuri, copii au fost spitalizaţi pentru tratament. La fel, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în acest an, unui medic de familie îi revenea aproape 40 de pacienţi, număr dublu faţă de anul trecut.

"Numărul copiilor, referitor la perioada similară a anului trecut cu cea din prezent, este în creştere aproximativ cu 50/60 procente mai mult. În mijlocul lunii februarie au fost chiar foarte mulţi, flux mare, am avut multe chemări la domiciliu, multe spitalizări, iar începînd cu săptămîna aceasta, numărul adresărilor puţin a scăzut", a menţionat Irina Grişina, medic de familie.


În acest context, specialiştii vin cu un set de recomandări: consumul mare de lichide, adresarea la timp la medic, igiena personală, evitarea colectivitaților, dar şi a contactului cu persoanele bolnave. Părinţii recunosc, pe alocuri, se adresează prea tîrziu la specialişti, or preferă să-şi trateze copii de sine stătător, acasă, prin intermediul unor remedii tradiţionale.

"Iarna aceasta este mai rău, comparativ cu anii trecuţi, mai mult a răcit copilul. Aţi administrat ceva acasă, tratament? Administrăm siropuri, ceaiuri, asta mai mult", a spus tatăl unui copil.

"Acasă ce faceţi, ce remedii aveţi? Sunăm medicul, îi spunem ce are şi ce să-i facem. Uneori îi mai punem varză cu miere, usturoi cu miere, aşa şi părinţii făceau", a explicat o femeie.

"Apă sărată de mare, spray-uri în gît, şi cam acestea, cînd sînt primele simptome", a menţionat o altă femeie.

Suprasolicitări sînt şi la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1 din Capitală. Potrivit vicedirectorului instituţiei, în această perioadă, numărul paturilor a fost suplinit cu încă 30 de unităţi, pe lîngă cele 100 standard.

"În ultima perioadă, s-au înregistrat aproximativ 15/17 la sută din adresări care nu au indicaţii pentru spitalizare. Copii beneficiază de triaj, de informaţii utile din partea doctorilor şi sînt trimişi acasă fără spitalizare. Este o panică neargumentată din partea părinţilor şi din partea îngrijitorilor copiilor. Avem copii care fac şi cinci, şapte, 10 zile de febră, sînt aşa copii, doi, trei pe săptămînă", a declarat Aliona Rotari, vicedirector Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?