X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chicu: Vom avea un minister de externe apolitic

26 feb. 2020,, 17:40   Societate
2465 1

Diplomații, cu excepția celor care dețin funcții de demnitate publică, trebuie să se abțină, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, de la manifestarea în public a convingerilor lor politice.

Este una dintre prevederile unui proiect de lege elaborat de Ministerul de Externe, votat de Guvern în ședința din 26 februarie.

Proiectul mai prevede includerea unei noi condiții pentru angajarea într-o funcție diplomatică sau consulară – persoana respectivă nu trebuie să fie membră de partid politic sau organizație social-politică. De asemenea, trebuie să cunoască două limbi de comunicare internațională, în loc de una, cum este în prezent.

Totodată, membrul personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular va putea fi rechemat înainte de termen din misiune fără acordul lui, dacă va participa în cadrul campaniilor electorale, fiind candidat, reprezentant, observator, persoană de încredere a candidatului, trezorier sau membru al grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor.

Se mai propune ca și persoanele care nu mai activează în serviciul diplomatic să poată fi retrogradate sau să li se retragă rangul diplomatic pentru comiterea faptelor sancționate penal.


„Pe lîngă Guvern tehnocrat, vom avea un Minister de Externe apolitic. Diplomații noștri nu fac politică, dar servesc țării”, a declarat premierul Ion Chicu.

Această inițiativă a fost salutată de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, care spune că un asemenea principiu ar trebui să existe și în alte domenii.

De asemenea, în urma expirării termenului de aflare în misiune, dacă diplomatul nu mai poate fi transferat în poziția deținută anterior, acesta va putea alege o funcție din cele vacante, propuse de Comisia de evaluare și concurs. În prezent, alegerea diplomatului este limită la două funcții vacante propuse.

Iar dacă persoanele angajate în funcţii diplomatice şi consulare sînt detașate în cadrul organizaţiilor internaţionale sau în misiunile lor diplomatice, Ministerul de Externe nu va menține funcțiile din care acestea au fost transferate.

„Este o idee foarte bună, deoarece va contribui cu siguranță la depolitizarea sistemului și acesta este un principiu care ar trebui extins și în alte domenii”, a declarat Corneliu Popovici.

Amintim că, nu demult, președintele Igor Dodon a criticat dur activitatea ambasadorilor Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?