AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 909
Criza energetică stiri: 730

Importatorii și producătorii locali de tehnică agricolă vor fi scutiți de TVA

15 iun. 2014,, 10:30   Economie
6396 0
Foto : discovery.nemiga.info
Importatorii și producătorii autohtoni de tractoare și altă tehnică agricolă vor fi scutiți de TVA, transmite NOI.md. Amendamentele respective la Codul fiscal au fost aprobate de Parlament în lectura a doua. De menționat, că în cadrul adoptării politicii bugetar-fiscale pe anul 2014, Parlamentul a aprobat prevederile privind scutirea de TVA la importul de tractoare și altă tehnică agricolă, însă ulterior Curtea Constituțională a declarat aceste prevederi neconstituționale, deoarece modificările au fost aprobate fără avizul Guvernului.

Ulterior, un grup de deputați a elaborat un proiect de lege separat care prevede scutirea de TVA la importul de tractoare și altă tehnică agricolă, inclusiv a sistemelor de irigare, numai a producătirlor agricoli, pentru a înlătura speculările că de asemenea facilități vor putea beneficia intermediarii la importul și vînzarea tehnicii. După cum s-a menționat, mulțti producători agricoli s-au pomenit într-o situație dificilă, deoarece după aprobarea primei legi au început să importe tehnica în conformitate cu facilitățile respective. Însă după anularea acestor prevederi tehnica a rămas blocată în vamă, pentru că producătorii nu aveau bani să achite TVA. Astfel, fermierii nu pot utiliza tehnica procurată pe care mizau.

Totodată, în cadrul examinării proiectului de lege în lectura a doua s-a decis că va fi scutită de TVA și tehnica agricolă importată pentru producătorii agricoli, nu doar cea importată de fermieri. De asemenea, va fi scutită de TVA și tehnica agricolă produsă în țară. Aceste măsuri urmează să contribuie la dezvoltarea sectorului agrar, la modernizarea parcului de tehnică agricolă, sporirea producțivității și calității muncii.
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce este familia?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав