X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Un fost susținător din SUA al lui Plahotniuc, numit de Trump într-o funcție importantă

22 feb. 2020,, 16:00   Politică
5778 0

Președintele american Donald Trump l-a numit pe ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, un susţinător puternic al politicilor sale, în funcţia de director interimar al Serviciului de Informaţii Naţionale.

Richard Grenell a apărut în atenția publică mai 2018, cînd presa americană a scris despre relația acestuia cu ex-președintele PDM, Vlad Plahotniuc, căruia i-ar fi acordat consultanță. Potrivit site-ului ProPublica, oficialul american nu a dezvăluit însă plățile care ar fi fost încasate de la Plahotniuc, potrivit agora.md.

„Noul director de informații al președintelui Donald Trump, Richard Grenell, obișnuia să facă lucrări de consultanță în numele unui oligarh din Europa de Est, care acum este fugar și căruia, recent, i-a fost interzis să intre în SUA sub sancțiuni anticorupție impuse luna trecută de Departamentul de Stat. În 2016, Grenell a scris mai multe articole în apărarea oligarhului, un politician moldovean pe nume Vladimir Plahotniuc, dar nu a dezvăluit că a fost plătit”, scrie sursa citată.

ProPublica mai menționează că Grenell nu s-a înregistrat în temeiul Legii privind înregistrarea agenților străini, care îl obligă să raporteze munca în SUA în numele politicienilor străini.

Amintim că site-ul Observer a scris, în mai 2018, un articol despre relația dintre Vlad Plahotniuc și Richard Grenell, un politician american de rang înalt. Materialul, semnat de un fost agent al serviciilor americane de securitate, relevă că, în toamna anului 2016, Grenell a publicat patru articole în care ridica în slăvi țara noastră, descriind-o drept: „curajoasa Republică Moldova, care se opune influenței Federației Ruse”. Totodată, l-a numit pe Plahotniuc „Donald Trump al Moldovei”.


În articol se menționează că Grenell a primit peste 600 de mii de dolari de la compania „Capitol Media Partners” pentru consultanță politică. Asta în timp ce, în 2016, PDM a anunțat că a contractat o firmă de lobby din SUA, căreia urma să-i achite 600 de mii de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?