X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mihail Poisik: E trist cînd cel sărac plăteşte pentru cel bogat (VIDEO)

14 iun. 2014,, 12:00   Economie
6010 0
Foto: noi.md
„A devenit deja o inechitate jurată pentru societatea noastră civilă: cineva trăieşte în bogăţie şi lux, iar povara cheltuielilor pentru întreţinerea statului ete împărţită egal la toţi cetăţenii. O dovadă în plus este dublarea impozitului pe imobil pentru locuitorii municipiului Chişinău”, aşa a comentat pentru NOI.md, noua surpriză neplăcută pentru locuitorii capitalei, doctorul habilitat în economie, colaboratorul ştiinţific principal al Institutului Naţional de Studii Economice al AŞM, Mihai Poisik.

Chişinăuienii au primit bonurile pentru plata impozitului imobiliar. Însă cifrele sînt duble faţă de anul trecut. Surpriza este din partea consilierilor municipali, care au aprobat bugetul anual al municipiului. Aceştia au acceptat argumentele edilului că pentru a transforma capitala într-un oraş cu adevărat european – curat şi îngrijit – nu sînt suficienţi bani.

Despre aceasta ne-a amintit domnul Poisik. El a relatat că pentru prima dată, impozitul unic imobiliar, în special, cel progresiv pentru vilele enome, ne-a fost recomandat de partenerii de dezvoltare americani şi europeni. Prima redacţie a legii cu privire la impozitul imobiliar a apărut în anul 2002, însă documentul a fost adoptat abia în 2007. Acesta prevedea o scară de preţuri: pînă la 100 de metri, 150, 200, 300 şi mai sus.

„Însă în 2011, la iniţiativa lui Ghimpu, impozitarea progresivă a fost anulată. În locul acesteia au promis introducerea impozitului pe bogăţie. Au introdus cota de 0,2% din preţul de piaţă a locuinţei. Apoi, aceasta s-a dublat, iar astăzi s-a mai dublat o dată. Totodată, nimeni nici nu-şi mai aminteşte despre impozitul pe bogăţie. Însă în toată lumea civilizată cei bogaţi plătesc impozite mai mari decît clasa mijlocie”, a precizat economistul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?