Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Joaca de-a şoarecele şi pisica! Două bombardiere ruseşti au dat tîrcoale Californiei

13 iun. 2014,, 15:20   Externe
6775 9
Foto: jurnalul.ro
Două bombardiere ruseşti, cu rază lungă de acţiune, au fost depistate săptămîna aceasta la doar 50 de mile de coasta Californiei, se arată într-un comunicat oficial al Comandamentului de Apărare Aerospaţială Nord-American (NORAD).

Avioanele de luptă ruseşti păreau că desfăşoară un antrenament de rutină şi nu au violat spaţiul aerian al SUA, declară maiorul Beth Smith, purtătorul de cuvînt al NORAD, citată de Reuters.

Prima sesizare s-a făcut în cursul zilei de luni, la ora 4.30 PM (Pacific Time), atunci cînd radarele au semnalat prezenţa a patru bombardiere strategice TU-95 Bear H, însoţite de un avion cisternă de realimentare în zbor.
Potrivit raportului oficial, aparatele inamice au pătruns în aşa numită Zonă Aeriană de Identificare Defensivă (ZAID), la mai puţin de 200 de mile de coasta Peninsulei Alaska.

Centrul de comandă NORAD local a ridicat imediat în aer două avioane de război F-22, care au avut contact vizual cu aparatele de zbor ruseşti. Ulterior, acestea au părăsit perimetrul ZAID şi s-au îndreptat spre vest, adaugă Smith.

Cinci ore mai tîrziu, două bombardiere ruseşti au fost detectate la o distanţă mai mică de 50 de mile de coasta californiană. Ele au fost identificate şi rapid interceptate în zbor de către două avioane F15, trimise tot de NORAD.

"Aparatele de zbor ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional tot timpul, au avut un comportament profesionist şi nu au avut intenţii militare agresive", adaugă căpitanul canadian Jennifer Stadnyk, de asemenea purtător de cuvînt al NORAD.
"Nu a existat în niciun moment o violare a spaţiului aerian american, iar suveranitatea SUA nu a fost încălcată nicio secundă", precizează Stadnyk.

Zona Aeriană de Identificare Defensivă reprezintă un perimetru de 200 de mile nautice în jurul ţărmului american şi este stabilit şi supravegheat permanent de NORAD.

NORAD, cu sediul central în statul Colorado, este responsabil de apărarea spaţiului aerian nord-american şi reprezintă un comandament format din militari ai Statelor Unite şi Canadei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?