Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Fiara a sosit? Cum demnitarii UE încercă să le ia moldovenilor libertatea

18 feb. 2020,, 17:53   Analitică
15320 21

”Cei care-s gata să schimbe libertatea pe securitate,

nu merită nici libertatea, nici securitatea”

Benjamin Franklin

În Sfînta Scriptură este o carte care încheie Evanghelia și se numește ”Revelația sfîntului Ioann Evanghelistul”. Această carte mai este cunoscută ca ”Apocalipsa”. Iată ce scria Sf. Ioann cu 1900 de ani în urmă în capitolul 13 al acestei cărți:

15 Și i-a fost dat să-și pună spiritul în chipul fiarei, pentru ca chipul fiarei să vorbească și să acționeze așa, pentru ca oricine nu se va închina chipului fiarei să fie ucis.

16 Și el va face ceea ce va face tuturor, mari și mici, bogați și săraci, liberi și robi un semn va fi pus pe mîna lor dreaptă sau pe fruntea lor,

17 Și nimănui nu-i va fi dat nici să cumpere, nici să vîndă, numai celui care are acest semn sau numele fiarei, sau numărul numelui ei.

18 Aici e înțelepciunea. Cine are minte, ține cont de numărul fiarei, căci este un număr uman; numărul lui este șase sute șaizeci și șase.

În Parlamentul RM a ajuns proiectul de Lege "Privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și procedura de aplicare a sancțiunilor", în conformitate cu care se preconizează reducerea bruscă a posibilităților de plată în numerar de către persoanele fizice și juridice. Pentru încălcarea regulilor impuse de această lege, persoana fizică ar putea fi amendată cu o sumă de pînă la 5,0 mln. lei, iar cea juridică – pînă la 5,0 mln. euro. Cum va decide demnitarul cu controlul. Și una, și a doua înseamnă moartea fizică a respectivilor subiecți, iar cei care vor decide viața și moartea lor vor fi colaboratorii Serviciului pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, cu salariul de 15,0 mii lei. Experții consultați de site-ul www.noi.md cred că, cum se vede, este vorba despre penultimul pas spre interzicerea totală, pe parcursul a cîțiva ani, a banilor în numerar.

Astăzi despre cetățeni se cunoaște mai totul, cu fiece an viața noastră este tot mai mult controlată prin intermediul acumulării de informații despre ceea ce ne aparține, ce venituri avem, unde mergem, unde ne aflăm în fiecare clipă, cu cine ne întîlnim, unde și în ce scop plecăm, în ce hoteluri ne cazăm, cînd și ce fel de mărfuri cumpărăm, cît cheltuim. Noi demult nu mai sîntem liberi și în cazul trecerii totale la plățile fără numerar riscăm să ne pomenim într-o dependență deplină de capriciul celui care are dreptul să ne blocheze cardul bancar. Sau în locul cardurilor bancare vor fi implementate tehnologii noi și blocate cipurile de pe mîna dreaptă, implementate activ în UE (cu numele fiarei sau cu numărul fiarei?). Și poate că uneori acest lucru se va face din greșeală, însă omul oricum își pierde total libertatea și se poate pomeni pe marginea prăpastiei.

Să ne amintim încă o dată cele scrise de Ioann Evanghelistul cu mai bine de 1900 ani în urmă: ”și că nimănui nu-i va fi dat nici să cumpere, nici să vîndă, numai celui care are acest semn sau numele fiarei, sau numărul numelui ei”. Este clar că evanghelistul se exprimă metaforic, iar prin ”fiară” se presupune o misterioasă putere anti-umană, dar uimește exactitatea cu care se împlinește profeția Sf. Ioann Evanghelistul peste multe sute de ani.

Dar dacă în UE în chipul bunăstării materiale este ascunsă ”Fiara”, care ne ispitește cu această bunăstare, poate că e mai bine să ne ținem departe de ea? Poate, nu merită să ne grăbim cu adoptarea acestei legi și să arătăm guvernului că este o decizie greșită? De dragul unor milioane de euro, care poate că ni le vor oferi demnitarii UE în următorii 8 ani să punem în primejdie cetățenii și businessul întregii țări? Poate ne vor da, dar poate nu, oricum îi vor lua imediat înapoi - în ”rezerve”.


Altceva este cel mai interesant. Restricțiile de utilizare a banilor în numerar îi vor lipsi pe moldoveni de rămășițele libertății, vor afecta semnificativ climatul de afaceri în țară și ne vor lipsi de veniturile suplimentare, dar nu ne vor ajuta cu nimic în combaterea terorismului și spălarea banilor din următoarele cauze:

  1. Legea ”Privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, adoptată în 2017, a introdus măsuri suficiente și adecvate în scopul curmării legalizării banilor obținuți pe căi ilegale .
  2. În perioada de după adoptarea sus-numitei legi, orice achiziții mari, la care pot fi spălate sume mari, imediat sînt înregistrate în registrele electronice și nimeresc în vizorul organelor de drept (transport, imobile, terenuri, mijloace de transport naval, arme, depozite bancare, acțiuni și cote-părți în companii…).
  3. Oare cheltuind bani în restaurantele, supermarketurile sau MOLL-urile moldovenești, ori în cazinouri, cineva va spăla bani mari? Nu, desigur. Atunci, la ce bun să stresăm întregul popor moldovenesc?

Demnitarii UE înțeleg prea bine aceste lucruri, dar totuși insistă. De ce? Pentru ce? Nu există și noi nu vom primi un răspuns onest la această întrebare, de aceea este clar că nu există motive pentru introducerea măsurilor draconice indicate în proiectul de lege. În afară de acelea, despre care demnitarii UE nu vorbesc deschis…

Vasile Balan

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?