X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Funcționar: Sistemul actual de desfășurare a examenelor încurajează corupția

11 iun. 2014,, 12:36   Societate
3835 1
Foto: realitatea.ro
„Toate declarațiile patetice ale ministrului Educației, Maia Sandu, privind lupta cu copierea la examene nu sînt decît cuvinte frumoase, o campanie de PR. Mai mult, actualul sistem de desfășurare a examenelor, de la elaborarea testelor, tipărirea biletelor și păstrarea lor în bănci pînă la aducerea acestora la examene, nu este îndreptat spre combaterea corupției, ci spre încurajarea ei”, a declarat pentru NOI.md un fost funcționar de rang înalt de la Ministerul Educației, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Interlocutorul nu e mirat deloc de faptul că la cîteva minute după demararea examenelor de bacalaureat, în rețelele de socializare au fost publicate testele rezolvate la limba engleză și franceză.

Fostul funcționar este ferm convins că „actuala conducere a sistemului educațional intenționat nu exclude factorul uman din procesul de pregătire a testelor pentru examenele de bacalaureat, iar excluderea posibilității de copiere, care este cel mai important principiu, este înlocuită cu camerele de supraveghere, detectoarele de metale și alte aberații”.

„Camerele de supraveghere reprezintă o butaforie și o profanare. În primul rînd, pentru a filma din toate unghiurile este nevoie de minim trei camere la o sală. Iar acum să facem niște calcule: examenul durează 3 ore, înmulțim această cifră la 3 camere și înca la 100 de centre de examinare. Obținem 900 de ore. Dacă e posibil sau nu vizionarea tuturor acestor imagini video pentru a depista cine a copiat rămîne o întrebare retorică”, consideră fostul funcționar.

„De menționat că posibilitatea de a copia a fost exclusă încă în anul 2009, odată cu implementarea unui program electronic special de elaborare a testelor și alegerea subiectelor pentru examene. Programul a fost testat cu succes, însa la scurt timp, noua conducere a Ministerului Educației a renunțat la el numai din cauza că a fost implementat în perioada guvernării comuniștilor”, a menționat sursa citată.

Surse din cadrul Ministerului Educației au confirmat pentru NOI.md că la comanda Guvernului specialiștii companiei moldovenești „DAAC SYSTEM INTEGRATOR” au elaborat un program original special în acest sens.

„Esența acestui program constă în faptul că pedagogi și profesori universitari cu experiență elaborau subiectele pentru examene și cu aceasta factorul uman se consuma”, a explicat, la solicitarea NOI.md, directorul general al acestei companii, Serghei Ghincu.

„După aceasta subiectele erau introduse în program și doar cu 10-15 minute înainte de examen, cînd absolvenții deja erau la locurile lor, sistemul informațional alegea aleatoriu numărul necesar de subiecte din mii de întrebări pregătite. Astfel, candidații nu aveau nicio posibilitate de a obține răspunsurile la subiecte”, a precizat Serghei Ghincu.

Potrivit specialistului, în domeniul tehnologiilor informaționale, „acest program a costat statul puțin peste 500 de mii de lei, sumă incomparabilă cu cheltuielile de milioane pentru camerele de supraveghere și detectoarele de metal, care au fost procurate de la companii din România. Nu aș vrea să cred că în acest caz este vorba despre factorul politic, deoarece noi colaborăm cu Guvernul în domeniul realizării unor proiecte IT, însă nu se știe de ce actualul ministru nici nu a dorit să discute cu noi. În opinia mea, Ministerul Educației ar trebui să se familiarizeze mai atent cu programul elaborat de compania „DAAC SYSTEM INTEGRATOR”. În caz de necesitate, noi am putea să-l perfecționăm prin implementarea ultimelor realizări din domeniul tehnologiilor informaționale. În rezultat, ar avea de cîștigat toți”, a conchis Serghei Ghincu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?