X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Exportul de vinuri în UE şi pe alte pieţe a crescut cu 9% în primele patru luni – expert

9 iun. 2014,, 15:44   Economie
5824 0
Foto: europalibera.org
Exportul vinurilor îmbuteliate în Uniunea Europeană şi pe alte pieţe, exceptînd CSI, a crescut cu 9% în primele patru luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ţările cu cele mai mari importuri fiind Polonia, Cehia şi China.

Astfel, Republica Moldova a vîndut în intervalul ianuarie-aprilie în UE, China şi alte state 4,95 milioane de litri, a declarat pentru "Infotag" expertul în marketing al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului Viorel Garaz.

Totuşi, această creştere nu este în stare să "consume" cantităţile de vinuri care nu au fost exportate în Federaţia Rusă.

"A crescut semnificativ exportul în Cehia, Nigeria, Germania, Slovacia şi România. Ţările cu cele mai mari importuri de vin moldovenesc sînt Polonia, Cehia şi China", a precizat Garaz.

Pe piaţa CSI, volumul exportului de vinuri îmbuteliate a scăzut cu 8,6 milioane de litri, constituind 3,9 milioane de litri. În Ucraina exporturile au scăzut cu 21%, în schimb, în Kazahstan a crescut exportul de vinuri cu 38%. În opinia lui Garaz, "Acordul de liber schimb (pe care Republica Moldova îl va semna cu UE pe 27 iunie - "I") va crea condiţii pentru sporirea volumului exportului pe pieţele Uniunii Europene, dar asta nu înseamnă o creştere imediată a volumului exportului, pentru că relaţiile comerciale se stabilesc între producători şi importatori, iar aceasta procedură în mod obişnuit durează 1-2 ani şi necesită multe întîlniri şi discuţii". El a mai spus că piaţa Federaţiei Ruse oricum este "rîvnită" de către producătorii vinicoli din Republica Moldova, dar că importatorii ruşi sînt deja "foarte rezervaţi" cînd este vorba de reluarea colaborării, deoarece nu au o siguranţă în relaţia de lungă durată cu partenerii moldoveni, "conştientizînd că aceste relaţii comerciale sînt influenţabile politic".

El a precizat că la acest moment doar companiile Kazaiak Vin, Invinprom şi Vinaria Bostavan exportă pe piaţa Federaţiei Ruse. Cantitatea totală exportată de acestea în Rusia în primele patru luni a constituit 48,8 mii de litri.

Rospotrebnadzor a introdus interdicţie pentru importul de vinuri moldoveneşti în Federația Rusă în septembrie 2013, motivînd prin calitatea joasă a acestora. Acesta nu este primul embargo impus vinurilor moldoveneşti din partea Rusiei, care utilizează o astfel de metodă pentru a presa politic Moldova. Motiv pentru introducerea interdicţiei a servit intenţia Moldovei de a parafa la summitul din noiembrie de la Vilnius Acordul de asociere RM-UE.

Moldova, în 2013, în pofida interdicţiei introduse de Rusia la livrările produselor vinicole moldoveneşti, a majorat exportul total al acestora cu 7,6% - pînă la $226,75 milioane. Cel mai mare consumator a devenit Belarus, încotro Moldova a exportat vinuri în sumă de $52,96 milioane sau cu 15% mai mult comparativ cu anul precedent.

Rusia a ocupat locul doi, cumpărînd vinuri şi divinuri moldoveneşti în sumă de $45,33 milioane. (-25,7%). Ucraina – pe locul trei cu $40,9 milioane (+39,6%).

Exportul de produse alcoolice moldoveneşti în Polonia s-a majorat cu 16,4% (pînă la $9,14 milioane), în Cehia - de 1,7 ori (pînă la $8,18 milioane), în România - cu 15% (pînă la $4,9 milioane).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?