X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cercetaşii moldoveni au restituit distincţia familiei unui ostaş

2 iun. 2014,, 20:00   Societate
4849 0
Foto: trm.md
O distincţie pierdută de un ostaş sovietic în anul 1944 s-a reîntors în familia acestuia peste 70 de ani, datorită muncii cercetaşilor moldoveni.

Vasili Sencovschi, conducătorul clubului istorico-patriotic "Avgust", a comunicat agenţiei "Infotag" că Procofi Serpuhovitov, genist fruntaş din campania a 45-a separată a brigăzii de tancuri nr. 20, pierduse medalia "Pentru merite în luptă" cu numărul 724317 în timpul unei bătălii din vara anului 1944.

"Noi am găsit medalia în timpul unor lucrări de cercetare. După munca în arhive şi interpelările în Rusia, am reuşit să stabilim identitatea ostaşului – proprietar al medaliei. Cu mare regret, Procofi Serpuhovitov nu mai este în viaţă. Fiul său, Ivan Procofievici, are acum 84 de ani. Domniei lui, în localitatea Barinovka din regiunea Samara, i-a fost expediată distincţia", a relatat el.

S-a constatat că Procofi Serpuhovitov a fost participant la Războiul Civil şi la Marele Război pentru Apărarea Patriei. A trecut cu lupte prin Ucraina, Moldova, Ungaria şi a încheiat războiul tocmai în Japonia. Conform spuselor rudelor sale, veteranul nu a purtat medalia "Pentru merite în lupte", probabil, după ce a pierdut-o în timpul unei bătălii din Moldova, nu a solicitat duplicat, era modest.

Consilierul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, Vasili Filip, a precizat că cu prilejul aniversării a 70-a a eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă, pe banii sponsorilor şi cu suportul organizatoric al ambasadei vor fi restabilite trei morminte ostăşeşti.

"Pînă în luna august vor fi deschise necropolele renovate ale ostaşilor căzuţi ai armatei sovietice şi ale ostaşilor consăteni din localitatea Cocieri, raionul Dubăsari, oraşul Leova şi localitatea Malinovscoe, raionul Rîşcani. În cadrul ceremoniei vor fi omagiaţi veteranii de război, vor avea loc mitinguri festive", a explicat diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?