Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

30% din încălzirea globală depind de emisiile de freon

22 ian. 2020,, 03:00   Ştiinţă şi IT
3152 0

Aproximativ o treime din creșterea totală a temperaturii pe Pămînt este asociată cu emisiile de freoni, diverse tipuri dintre care se acumulează în atmosfera Pămîntului în ultimii 50 de ani. La această concluzie a ajuns un grup internațional de climatologi, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature Climate Change.

Freonii sînt compuși organici de fluor, hidrocarburi și alți halogeni care sînt folosiți mereu în calitate de componente ale materialelor de construcție pînă la mijlocul anilor '80. Atunci, chimiștii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts nu au aflat că freonii distrug stratul de ozon și au dus deja la distrugerea parțială a acestuia asupra Antarcticii.
Acordul de la Montreal din 1987 a interzis utilizarea freonilor în industrie. În următoarele decenii, oamenii de știință au descoperit cîteva zeci de compuși de fluor care nu distrug stratul de ozon, dar sînt cele mai puternice gaze cu efect de seră, acestea afectînd atmosfera de zeci de mii de ori mai puternic decît dioxidul de carbon.

În general, ponderea freonilor, în ciuda cantității mici de emisii, reprezintă aproximativ o treime din creșterea temperaturii pe Pămînt sau 0,2 °C. În Arctica, ponderea freonului reprezintă aproximativ jumătate din creștere sau aproximativ 0,77 °C. În consecință, jumătate din gheața care topită la Polul Nord din cauza încălzirii globale are legătură anume cu emisiile de freoni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?