Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Premierul a organizat o ședință pentru examinarea problemelor în sectorul zootehnic

21 ian. 2020,, 17:32   Economie
2372 0

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat astăzi o ședință pentru examinarea problemelor în sectorul zootehnic.

La ședință au participat miniștrii Anatol Usatîi și Ion Perju, secretarii de stat Tatiana Nistorică, Dorel Noroc și Iuliana Drăgălin, reprezentanți ai asociațiilor de specialitate și producători autohtoni, transmite NOI.md cu referire la MOLDPRES.

La începutul ședinței, Ion Chicu a menționat că se propune discutarea celor mai mari provocări care le confruntă sectorul zootehnic național, care au fost colectate în cadrul reuniunii cu business-ul, organizate de Guvern în luna decembrie 2019.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a vorbit despre impactul cotei TVA de 20% asupra dezvoltării afacerilor în zootehnie, despre dificultățile care le confruntă producătorii noștri la exportul produselor, precum și a subliniat pierderile sectorului din cauza lipsei infrastructurii de certificare a producției de origine animalieră. În prezent, în UE pot fi exportate doar mierea și praful de ouă din categoria acestor produse.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi a informat despre progresul în procesul de acreditare a laboratoarelor capabile să testeze produsele de origine animalieră, care vor oferi producătorilor autohtoni certificate pentru exportul pe piața de desfacere europeană.


Reprezentanții sectorului zootehnic au solicitat susținerea Guvernului în promovarea exportului, asistență financiară în monitorizarea lanțului de trasabilitate a calității produselor și identificarea unor măsuri de protejare a pieței interne. Totodată, a fost accentuată necesitatea avansării încheierii Acordului de Liber Schimb cu China.

Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, a prezentat informația despre procesul de administrare al cotei TVA pe tot lanțul de producere și a expus opinia că procesul de administrare poate fi considerabil îmbunătățit, fapt care va avea un impact pozitiv la gestionarea afacerilor. Pe platforma Ministerului Finanțelor a fost constituit un grup de lucru, condus de vicepremierul Serghei Pușcuța, care, în comun cu reprezentanții asociațiilor și a oamenilor de afaceri din domeniul zootehnic, vor examina problemele de ordin fiscal ale sectorului și vor identifica soluții.

În finalul ședinței, prim-ministrul a solicitat avansarea rapidă în procesul de acreditare a laboratoare de încercări a produselor de origine animalieră și a îndemnat reprezentanții asociațiilor și producătorii să se implice în activitatea grupului de lucru. Totodată, Ministerului Finanțelor i-a cerut să identifice mijloace financiare pentru monitorizarea calității produselor de origine animalieră, pe tot lanțul valoric.

„Sunt sigur că pot fi identificate modalități de administrare fiscală capabile să crească competitivitatea sectorului zootehnic autohton. Rog să vă implicați activ în elaborarea propunerilor pentru politica fiscală și să țineți cont că acestea trebuie să fie definitivate și puse în aplicare începînd cu 1 ianuarie 2021. Între timp, vom găsi măsuri pe termen scurt care vor susține producătorii autohtoni”, a menționat șeful Executivului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?