Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cetăţenii moldoveni vor putea dobîndi prin procedură simplificată cetăţenia Rusiei doar plecînd în această ţară

2 iun. 2014,, 12:30   Societate
7778 4
Foto: 112.ua
Cetăţenii Republicii Moldova vor putea beneficia de procedura simplificată de dobîndire a cetăţeniei ruse, instituită din 1 aprilie 2014, numai după ce vor pleca pe teritoriul Rusiei şi se vor înscrie în evidenţa migraţională acolo, a anunţat la o întîlnire cu jurnaliştii Tamara Roşcina, reprezentantă a Serviciului Federal de Migraţiune (SFM) de pe lîngă ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", funcţionara a menţionat că în ultimele luni numărul de cetăţeni ai Moldovei care solicită cetăţenia Federaţiei Ruse a crescut.

Roşcina a subliniat că cetăţenii străini pot fi declaraţi "purtători ai limbii ruse", dacă aceste persoane sau rudele lor pe linie ascendentă au locuit sau locuiesc permanent pe teritoriul Rusiei sau pe un teritoriu care a făcut parte din Imperiul Rus sau URSS.

"Cetăţeanul trebuie să plece obligatoriu pe teritoriul Rusiei, să se înscrie în evidenţă la SFM şi să depună cererea de urmare a interviului, pe baza rezultatelor căruia va fi recunoscut purtător al limbii ruse. Comisia pentru interviu este formată de SFM al Rusiei şi organele teritoriale ale acestuia. În acelaşi timp, cetăţeanul străin care pretinde cetăţenia Federației Ruse trebuie să depună cerere de renunţare la cetăţenia altei ţări. Termenul de dobîndire a cetăţeniei va dura pînă la trei luni", a precizat ea.

Legea nouă a exclus procedura anterioară de acordare a permisului de şedere.

La situaţia din 27 mai, în Rusia, potrivit datelor SFM, s-ar fi aflat 582 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, majoritatea cărora muncesc în această ţară, în special, în Moscova şi regiunea Moscova, şi Sankt Petersburg. În anul 2014, 16 mii de cetăţeni ai Moldovei au primit interdicţie de intrare în Federaţia Rusă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?