Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Presa: Ucraina și Moldova TREBUIE SĂ UITE DESPRE FACILITĂȚILE VAMALE

2 iun. 2014,, 10:04   Externe
12998 29
Foto : romanian.ruvr.ru
Relațiile comerciale din cadrul CSI se vor schimba. În timp ce Ucraina și Moldova pregătesc piețele lor pentru Occident, alte țări ale CSI doresc să se apropie mai mult unele de altele. Deja este clar că Uniunea Economică Eurasiatică va schimba harta CSI.

Ea va deveni o piață uriașă unică cu reguli de joc clare și egale pentru toți producătorii. Însă pentru a deveni eficientă, ea trebuie să învețe cum să protejeze interesele sale nu numai în lume, dar și în apropierea granițelor sale.

Dmitri Medvedev s-a referit la necesitatea unor restricții vamale pentru Ucraina și Moldova după asocierea cu Europa. Acesta este un pas absolut logic și aici nu există politică, ci numai economie. Din momentul înființării sale, UE protejează interesele sale cu ajutorul taxelor vamale și a cotelor. Ele joacă rolul unui filtru, se poate aduce numai ceea ce nu este suficient pentru europeni, restul vor produce singuri.

În ceea ce privește Ucraina și Moldova, ele au făcut alegerea lor. Visurile privind integrarea europeană, inspirate de pe ecranele televizoarelor prezintă imagini frumoase despre piața liberă, despre condiții favorabile pentru noii consumatori. Însă cine are nevoie în Europa de vinul sau roșiile din Moldova? Acolo, piața este supraaglomerată. Același lucru se referă și la Ucraina. Autoritățile pro-americane de la Kiev declară că principalul avantaj al mărfurilor ucrainene este că ele sunt ieftine. Dar, în primul rînd, în Europa aceleași legume sunt mai ieftine. În al doilea rînd, vă rog să numiți măcar un doritor să cumpere mărfurile industriei ucrainene învechite la prețuri mari.

Toată lumea înțelege că Kievul va pierde principalii săi parteneri comerciali de dragul unor perspective nebuloase. Și problema nu constă în faptul că Uniunea Vamală sau Uniunea Economică Eurasiatică nu doresc mărfurile ucrainene, problema constă în aceea că pentru Europa - Ucraina este doar o punte spre Uniunea Vamală cea mai mare și atractivă piață de pe continent pe lîngă cea europeană. Sub masca ucraineană, în Rusia și în alte țări vor năvăli imediat cartofi modificați genetic și mărfuri de producție dubioasă din Europa. Deocamdată Ucraina are un regim preferențial pe piețele noastre din cadrul CSI.

Singura modalitate de a proteja piețele noastre de concurența neloială este introducerea cotelor și mărirea taxelor vamale pentru Ucraina și Moldova. Pentru ca producătorilor europeni să nu le fie profitabil să le vîndă pe piața Uniunii Vamale și Uniunii Economice Eurasiatice. Se înțelege că vor avea de suferit producătorii ucraineni și moldoveni. Însă autoritățile acestor țări au făcut această alegere și trebuie să înțeleagă consecințele ei negative.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?