X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

BERD evaluează pagubele provocate de inundații în Serbia și Bosnia la trei miliarde de euro

30 mai. 2014,, 10:27   Externe
3655 0
Foto : newsprolife.com.ua
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a evaluat joi la peste trei miliarde de euro pagubele provocate în Serbia și Bosnia la jumătatea lunii mai de cele mai mari inundații care au lovit aceste țări în ultimul secol, relatează AFP.

''Potrivit estimărilor preliminare și foarte aproximative, valoarea pagubelor ar fi între 1,5 și 2 miliarde de euro în Serbia și în jur de 1,3 miliard de euro în Bosnia'', precizează BERD într-un comunicat.

În afară de un mare număr de locuințe care au fost distruse sau avariate, au fost afectate în special infrastructuri rutiere și feroviare, sectoarele agricol (10 % din PIB în Serbia și 6 % în Bosnia) și energetic, potrivit aceleiași surse.

''Esențialul terenurilor arabile în zone inundate au fost distruse, pagubele în cele două țări putându-se ridica în doar acest sector la sute de milioane de euro'', se menționează în comunicat.

Aproape două milioane de persoane au fost afectate de inundații, soldate în total cu 77 de morți în Serbia, Bosnia și Croația, dintre care 51 doar în Serbia, iar 150.000 au fost evacuate, mai ales în Serbia și Bosnia.

Situația s-a stabilizat de atunci, dar mai multe orașe în aceste trei țări au fost invadate de ape și sate întregi, în special în Bosnia, au fost distruse de alunecări de teren.

BERD prevăzuse o creștere economică de 1,8 % în Bosnia și 1% în Serbia în 2014, dar aceste previziuni vor trebui revizuite în scădere în urma acestor inundații.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?