X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tinerii specialişti în domeniile sănătate, educație, IT şi agricultură sînt cei mai solicitaţi în Moldova

29 mai. 2014,, 17:00   Societate
4920 1
Foto: noi.md
„Sănătate, educaţie, tehnologii informaţionale, dar şi agricultura sînt domeniile în care se simte cel mai acut lipsa specialiştilor şi în care este nevoie de tineri”, a declarat joi ministrul Muncii, Valentina Buliga, la Tîrgul locurilor de muncă pentru tineri.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Valentina Buliga a precizat că şomajul ridicat în rîndul tinerilor – de 13%, faţă de media de 5% pe republică – este cauzat şi de faptul că aceştia îşi aleg încă de la început profesii de care piaţa muncii nu duce lipsă.

"Facultăţile fabrică pe bandă rulantă «specialişti» în drept, dar dacă un absolvent se prezintă la un interviu de angajare, nu are cunoştinţe elementare din acest domeniu. Îl întrebi care este legea supremă a Republicii Moldova şi habar nu are", a spus Valentina Buliga.

Ea a mai precizat că între domeniile în care sînt necesari specialişti se numără comerţul, farmaceutica, construcţiile, în timp ce "la sate se caută intens oameni capabili să lucreze cu maşinile agricole".

"Fiecare are dreptul să-şi aleagă profesia, dar este foarte important ca tinerii noştri să ţină cont de oportunităţile pe care le oferă piaţa muncii din Republica Moldova. Gama este foarte largă, mai trebuie doar să se găsească unul pe altul (angajatorul şi angajatul - "I") şi să convină asupra unui contract de muncă sigur", a spus ea.

Tîrgul locurilor de muncă se desfăşoară la Palatul Republicii din Chişinău, întrunind 35 de instituţii de învăţămînt, aproximativ 60 de companii şi întreprinderi angajatoare.

De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pune la dispoziţie persoanelor interesate o bază electronică de date cu aproximativ 9000 de locuri vacante, oferite de 1300 de angajatori din republică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?