Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministerul Economiei califică implementarea în Moldova a proiectului „Energie şi biomasă” drept una de succes

29 mai. 2014,, 12:16   Economie
4907 0
Foto: noi.md
Ministerul Economiei consideră ca fiind de succes implementarea proiectului „Energie şi biomasă”, care se încheie în anul curent. Despre aceasta s-a vorbit ieri la şedinţa consiliului, prezidată de vicepremierul Valeriu Lazăr.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al ministerului, funcţionarul a comunicat că în republică sînt deja peste 100 de producători de combustibil din biomasă, iar sisteme de încălzire pe baza acestuia sînt instalate în zeci de instituţii de stat.

Din momentul lansării proiectului în 2011 au fost instalate deja 118 sisteme pe bază de biocombustibil, iar alte opt se află la etapa de realizare. De acestea se pot folosi 143 de instituţii de stat, inclusiv 85 de şcoli, 49 de grădiniţe de copii, patru centre de comunicare, trei primării, două şcoli profesionale.

Doar în anul curent, în cadrul proiectului au fost create 49 de locuri de muncă noi, iar în total de la momentul lansării proiectului – 332.

Pînă la finele anului se planifică a instala sisteme de termoficare în alte 130 de instituţii de stat din mediul rural şi crearea a circa 300 de noi locuri de muncă.

Pentru a asigura sistemele şi populaţia cu biocombustibil în anul curent se planifică acordarea în leasing a circa 10 unităţi de utilaje pentru producerea acestuia.

Cu scopul de a stimula cetăţenii să folosească biocombustibilul pentru încălzirea locuinţelor de la începutul anului au fost semnate 135 de cereri de subvenţionare. De asemenea ajutor financiar vor beneficia patru producători de cazane pe bază de biomasă.

Proiectul „Energie şi biomasă” este prevăzut pentru anii 2011-2014. Bugetul acestuia este de 14,56 milioane de euro, acordate de UE (14 milioane de euro) şi PNUD Moldova (560 de mii de euro). Sursele sînt destinate producerii biocombustibilului şi transferării instituţiilor de stat şi gospodăriilor private la sisteme de termoficare pe bază de combustibil obţinut din prelucrarea masei vegetale.

Parteneri naţionali ai proiectului sînt Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, autorităţile locale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?