Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

TERRA, ÎN FORMAT 3D. Ce au surprins sateliţii germani în timpul cartografierii Pămîntului (VIDEO)

29 mai. 2014,, 10:17   Ştiinţă şi IT
10801 0
Foto : jurnalul.ro
Centrul German Aerospaţial (DLR) a făcut publice două modele de elevaţie din cadrul unei noi hărţi tridimensionale, extrem de precise, a Terrei, informează DPA, potrivit Agerpres.

Realizate de o pereche de sateliţi meteorologici germani, aflaţi pe orbita Pămîntului la o altitudine de 514 de kilometri, modelele prezintă Parcul Naţional Flinders Ranges din Australia şi Parcul Naţional Badlands din SUA.

Încă de la începutul proiectului, în iunie 2010, sateliţii gemeni Tandem-X şi TerraSAR-X, care se orbitează unul pe celălalt după o traiectorie elicoidală, au călătorit 800 de milioane de kilometri şi au scanat întreaga suprafaţă a Terrei de mai mult de două ori, potrivit DLR.

Noua hartă topografică 3D pentru scopuri ştiinţifice urmează să fie definitivată pînă la sfîrşitul anului 2015.

Purtătorul de cuvînt al DLR, Manuela Braun, a menţionat că printre aplicaţiile practice pentru aceste imagini obţinute din satelit se numără identificarea zonelor potenţiale de inundaţii şi strategii pentru evacuarea apelor. Imaginile au surprins chiar şi diferenţele minime de nivel de pe străzi şi de pe terenuri agricole, a precizat sursa.

Modelele pentru Parcul Naţional Flinders Ranges din Australia şi Parcul Naţional Badlands din SUA sunt disponibile pe serverul TanDEM-X al DLR, mai informează DPA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?