X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Urmele moldoveneşti ale preşedintelui ucrainean Petro Poroșenko

26 mai. 2014,, 10:54   Societate
24183 18
Foto: lenta-ua.net
Proaspătul președinte al Ucrainei, „regele ciocolatei”, miliardarul Petro Poroșenko are legături strînse cu Republica Moldova. Născut în regiunea Odesa, la Bolgrad, zonă dens populată de către moldoveni, cunoaşte destul de bine limba moldovenească (română).

Tatăl său, Aleksei Porşenko, a condus mulți ani cea mai mare întreprindere industrială din Republica Moldova – Uzina Experimentală de Reparaţii din Bender.

Petro Poroşenko are interese pentru o serie de companii din mediul de afaceri de pe teritoriul regiunii transnistrene. Potrivit site-ului genshtab.info partener al oligarhului ucrainean este fostul său coleg de clasă, ex-ofițerul MAI din Transnistria, Serghei Voloșin. Ei împreună dețin acțiuni ale fabricilor: "Moldavkabeli", „Uzina de Extragere a Uleiului” din Bender, Fabrica de pîine din Bender, Fabrica de Bere, Fabricile "Tighina" și "Floare". Mai mult decît atît, Poroșenko, împreună cu fostul consilier al președintelui Iușcenko, Hares Youssef, este coproprietar al întreprinderii transnistrene "MMZ". La Tiraspol Petro Poroșenko este acționar al Uzinei "Electromaş".

Potrivit unor date, președintele ales al Ucrainei are proprietăţi și pe teritoriul Moldovei din dreapta Nistrului. Cel mai renumit este Centrul Comercial "Gemeni". Cazul "Gemeni" a devenit cunoscut în întreaga Europă și este controlat de către șeful Comitetului Consiliului Europei pentru monitorizarea Republicii Moldova, Josette Durrieu.

Potrivit listei Forbes, averea lui Poroșenko este estimată la 1.600 de milioane de dolari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?