Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Preşedintele Cehiei: Divinul moldovenesc este cel mai bun din lume

23 mai. 2014,, 10:40   Societate
4237 0
Foto: radio.cz
Cehia salută aspiraţiile europene ale Moldovei, susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia. Declarația a fost făcută de preşedintele Cehiei, Milos Zeman, joi, în cadrul întrevederii cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al şefului statului, Nicolae Timofti l-a informat pe colegul său ceh despre cursul de integrare europeană, subliniind că Moldova are nevoie de "o perspectivă europeană clară pentru a putea continua într-un mod constructiv reformele iniţiate, sfidînd provocările şi tensiunile regionale".

Milos Zeman l-a felicitat pe şeful statului cu ocazia abolirii de către instituţiile europene a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi a opinat că "statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu constituie un impediment pentru procesul de integrare europeană a ţării".

Vorbind despre reglementarea transnistreană, Timofti a reiterat aspiraţia Chişinăului pentru "soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, prin oferirea unui statut special regiunii transnistrene".

Potrivit preşedintelui Cehiei, diferendul transnistrean poate fi reglementat prin "preluarea modelului german de delegare a unor drepturi lărgite regiunilor, fără ca acestea să aibă dreptul de veto".

Timofti a îndemnat la intensificarea cooperării economice bilaterale, menţionînd că Cehia este cel mai mare importator din Uniunea Europeană al vinurilor produse în Moldova.

În replică, Milos Zeman a recunoscut că consideră "divinul moldovenesc cel mai bun din lume".

În cadrul unei conferinţe de presă ambii preşedinţi au exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, menţionînd că alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc pe 25 mai vor contribui la instaurarea păcii şi stabilităţii politice în ţara vecină.

În cadrul vizitei preşedintelui Cehiei a fost semnat Acordul interguvernamental privind cooperarea economică şi industrială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?