X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Voronin încearcă să manevreze între UE și Uniunea Vamală

22 mai. 2014,, 14:40   Societate
3716 2
Foto: noi.md
„Impresia generală este că PCRM încă nu a stabilit clar ce are de gînd să spună alegătorilor în campania din toamnă”. Este opinia analistului economic Victor Ciobanu, informează NOI.md cu referire la ziarulnational.md.

„Încet, dar sigur, intrăm în campania electorală. Partidele se poziționează. Unele mai tranșant, altele mai încearcă marea cu degetul ca să vadă încotro va bate vîntul. Luni, liderul comunist a apărut la un show televizat. Impresia generală este că PCRM încă nu a stabilit clar ce are de gînd să spună alegătorilor în campania din toamnă. După ce a criticat dur guvernarea (ceea ce este absolut normal pentru un partid de opoziție), Voronin a încercat să critice și semnarea Acordului de asociere. Aici situația a devenit mai confuză. Comuniștii nu-s împotriva aderării la UE, dar sînt contra semnării Acordului. Încercînd să argumenteze ultima afirmație, a citit cu greu de pe foaie aberații (cu titlu de analiză a partidului, dar de fapt o propagandă ordinară) precum că Moldova și-ar pierde în acest caz suveranitatea. Adică, dintre celelalte zeci de țări care au semnat acorduri similare cu UE nimeni nu și-a pierdut suveranitatea, iar Moldova și-o va pierde cu siguranță. Retorica asta leninistă poate era bună la un miting proletar, dar cum proletariat nu mai avem, nu mai ține nici asta. Liderul comuniştilor este de părere că pentru început trebuie să se analizeze clar ce are de pierdut şi ce are de cîştigat Moldova în urma semnării acestui document. «Nu trebuie să mergem cu ochii închişi. Noi vrem ca totul să fie cinstit, să fie rezultate concrete. De aceea, trebuie întrebat poporul în privinţa semnării acestui acord». Afirmație corectă doar pe jumătate. Pentru că nu poți întreba poporul ce crede despre un acord de mii de pagini. De ce? Încercați să întrebați 101 deputați și veți afla. Trebuie chibzuit care vor fi cîștigurile și pierderile? Sigur că trebuie. Mai exact – trebuia. Pentru că ceea ce au prezentat comuniștii drept analiză nici pe departe nu seamănă a așa ceva. Cînd autorii știu din start concluziile (iar astea erau clare - în defavoarea UE și pro Uniunea Vamală), atunci datele se interpretează tendențios și devin propagandă. Nu voi intra în polemici punctuale pe marginea acordului, fiindcă asta ar presupune o discuție argumentată. Or, cei care au scris documentul (citat de Voronin) nu pot fi convinși.

Pe de altă parte, liderul PCRM are o altă poziție, mai nuanțată decît cea a autorilor. Orice s-ar zice, are experiență politică. De aceea, încearcă să manevreze între opțiunile UE și Uniunea Vamală. Insistă pe pionierat în procesul de integrare europeană, ceea ce este adevărat. «Noi, în 2002, am vorbit prima dată de UE, cine a semnat primul acord cu UE? Noi! Cine a obţinut regimul asimetric de comerţ? Noi! Cine a deschis misiunea EUBAM? Noi! Cine a deschis ambasada Ungariei, Centrul unic de vize? Noi!», a spus Voronin. Și lasă de înțeles că, dacă era la guvernare, ar fi semnat Acordul, doar că l-ar fi negociat mult mai bine. Ceea ce (fie și ipotetic) nu poate fi exclus.

Vă dăm dreptate, Vladimir Nicolaevici. Ați fost primii care ați inițiat procesul. Și meritați toată considerația pentru asta. Doar că ar trebui să spuneți clar că sînteți pentru integrarea în UE. Și să promiteți alegătorilor că știți mai bine decît actuala guvernare cum să ne aduceți în Europa. Și că, dacă veți reveni după alegeri la guvernare, veți continua cursul proeuropean. În spiritul consensului din 2005. Inițiat tot de dvs. Iar Acordul de asociere îl veți modifica (sînt prevăzute procedurile) ca să fie și mai bun…”, a menționat Victor Ciobanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?