Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cîţiva jurişti din Republica Moldova pun la îndoială veridicitatea unor răspunsuri primite de la CEDO

22 mai. 2014,, 11:30   Societate
4201 2
Foto: noi.md
Veridicitatea unor răspunsuri primite de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este pusă la îndoială de cîţiva jurişti din Republica Moldova, care susţin că pe scrisorile primite din partea aceluiaşi grefier al CEDO semnăturile de mînă arată diferit.

Potrivit agenţiei "Infotag", avocatul Ilie Rotaru a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că prin majoritatea scrisorilor care poartă semnătura grefierului Santiago Quesada li se comunică faptul că CEDO consideră inadmisibile cererile cetăţenilor moldoveni sau că examinarea dosarelor se amînă.

În context, Rotaru a acuzat că echipa de jurişti de la Chişinău, aflaţi la CEDO pentru a examina dosarele cetăţenilor din Republica Moldova, ar fi "în cîrdăşie" cu unii reprezentanţi ai CEDO, influenţînd răspunsurile Curţii.

În plus, avocatul Constantin Lazăr s-a arătat nemulţumit de faptul că, după ce Curtea şi-a modificat regulamentul, în septembrie 2013, deciziile transmise de CEDO reclamanţilor sînt mai simpliste.

"Trag un semnal de alarmă nu doar pentru autorităţile din Republica Moldova – mă refer la Ministerul Justiţiei, Procuratură, Parlament, dar inclusiv pentru CEDO. Cunoaştem cu toţii că pe parcursul ultimilor ani CEDO este asaltată de un număr mare de cereri de la toate ţările membre. Pentru a încerca să reducă acest număr, CEDO a modificat procedura de acceptare şi examinare a acestor cereri, însă era o situaţie mai clară pentru juriştii din Republica Moldova. Cînd primeai un document cu toate rigorile, confirmările şi cetăţeanul sau avocatul putea să-şi facă o concluzie proprie că cererea nu a fost acceptată din cauza că nu s-au întrunit unele condiţii şi acestea erau explicate. Pentru moment, CEDO şi-a simplificat lucrul, însă cetăţenii sînt nemulţumiţi de această procedură simplificată", a concluzionat Constantin Lazăr.

Moldova a achitat în 2013 pentru cazurile pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului peste 0,5 milioane de euro. Alte 430 de mii de euro urmează să fie achitate pentru deciziile emise în ultimele două luni ale anului trecut. Majoritatea cazurilor pierdute sînt legate de condiţiile inumane de detenţie, încălcarea drepturilor la un proces echitabil, comportament violent şi torturi din partea poliţiştilor. De asemenea, Moldovei, pentru prima dată i-au fost emise trei condamnări pentru cazurile de violenţă în familie. Peste 3 mii de plîngeri au fost respinse. Acum, la CEDO, pe rol se află circa 1,5 mii de cazuri împotriva Republicii Moldova. Potrivit datelor Guvernului, Republica Moldova nu mai deţine primul loc în lista ţărilor cu cele mai multe plîngeri. Ea a fost depăşită de Rusia, Italia, Ucraina şi Slovenia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?