Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Mansardele – cine e vinovat?

21 mai. 2014,, 15:40   Economie
15722 0
Foto: noi.md
Olga MOCANU

Doar o tragedie a putut convinge autorităţile locale să aibă o atitudine mai serioasă faţă de problema construcţiei mansardelor în capitală, sau, cel puţin, să mimeze o abordare mai serioasă faţă de eliberarea documentelor în domeniul construcţiei mansardelor. La şedinţa operativă a Primăriei, viceprimarul Chişinăului Nistor Grozavu a declarat că autorităţile municipale au decis să înăsprească regulile de construcţie a mansardelor şi acum antreprenorii vor trebui să prezinte documente suplimentare. Acestea sînt autorizaţiile Inspectoratului energetic de stat, a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi a Departamentului Situaţii Excepţionale. Decizia a fost adoptată în legătură cu necesitatea asigurării securităţii antiincendiare. În primul rînd, aceasta se referă la agenţii economici, care însă nu au început lucrările de contrucţie în termenele stabilite.

Acum, Primăria capitalei a anulat 33 de autorizaţii pentru înălţarea mansardelor. Ce-i drept, pe site-ul oficial este plasată informaţia doar despre şapte dintre ele. Este vorba de şantierele de pe străzile Ion Pelivan, 28 (Macov Construct); Melestiu, 16 (Euro Mansarde); Pandurilor, 68 (Compromis); Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, 16/1 (Neo Mansarde); Florilor, 30/2 (Neo Mansarde); Grigore Vieru, 22/7 (Euro Mansarde); Paris, 34/2 (Central Invest Construct).

În cinci cazuri şantierele au fost închise pe străzile Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, 19 (Urban Mansarda); Ion Neculce, 7 2 (Vis Construct Grup); Academician A. Saharov, 3 2 (Elit Mansarda); Grigore Vieru, 20 (Vis Construct Grup); Grigore Vieru, 16 (Vis Construct Grup). Acolo lucrările încă nu început.

Alţi antreprenori, care nu au nimerit, deocamdată, sub interdicţie, sînt obligaţi să prezinte documentele cerute timp de 30 de zile. În cazul depistării unor neconformităţi, viceprimarul a promis “apariţia unor mari probleme”,

Reacţie în lanţ

Pe de o parte, societatea civilă salută aceşti paşi ai primăriei. Însă a apărut o altă problemă. Ce să facă cei care au investit bani în construcţia mansardelor, autorizaţiile pentru construcţia cărora au fost anulate sau sistate? Cu atît mai mult cu cît au fost deja înregistrate cazuri de dispariţie a „antreprenorilor iniţiali ai mansardelor”.

Astfel, recent au fost făcute publice cîteva cazuri de acest fel. În primul caz, familiile care au încheiat contrate cu compania de construcţie pentru înălţarea apartamentelor la mansardă în capitală, le-au acuzat că au fost lăsaţi fără bani şi fără apartamente. Este vorba despre compania „Neomansarde” (SRL „Neo Imobiliare”). Cumpărătorii afrimă că au achitat parţial apartamentele, iar unii – chiar total. Însă cînd a venit momentul dării în exploatare a mansardelor, clienţii au aflat că firma a fost vîndută altui proprietar.

Proprietarii apartamentelor au declarat că pentru a procura locuinţele ei au luat credite din bănci şi acum sînt nevoiţi să achite şi creditul, şi chiria.

Oamenii au mai spus că s-au adresat în repetate rînduri către autorităţile municipale, însă nu au primit susţinere din partea primăriei. Lor li s-a recomandat să apeleze la instanţele de judecată. Procurorii au intentat dosare pe cazurile date, însă acestea „stau pe loc”.

Organizatorii conferinţei au menţionat că într-o situaţie similară se află peste 200 de familii, cărora compania trebuia să le construiască apartamente la mansarde, situate pe diferite adrese.

Într-un alt caz, circa 100 de persoane au fost duse de nas de o altă companie de construcţii, condusă de presupusele rude ale viceministrului Transportului. Oamenii au investit milioane de lei în construcţia mansardelor în trei case din capitală, după caee antreprenorul a dispărut. Deponenţii amăgiţi spun că procuratura municipală refuză să intenteze dosar penal.

Acum au apărut probleme şi la locatarii, în casele cărora trebuiau să fie construite mansarde. Acoperişul a fost stricat, iar cînd va fi pus la loc nu este clar, iar afară plouă şi toată apa curge în apartamente.

Cei de la primărie doar strîng din umeri – funcţionarii au grijă de securitate. Iar arhitectul şef al oraşului Ion Carpov a găsit o ieşire din situaţie şi a declarat că locatarii au dreptul să acuze companiile de nerespectarea termenelor.

În cazul respectării tuturor procedurilor, agentul economic poate primi şi trei şi patru autorizaţii pentru un obiect. Însă în contractul bilateral dintre comanditar şi executor sînt prevăzute un şir de obligaţii, inclusiv şi termenele, şi amenzile.

Cu alte cuvinte, iniţial, primăria a eliberat iresponsabil o sumedenie de certificate de urbanism pentru construcţia mansardelor, iar acum se spală pe mîini şi îi lasă pe oamenii înşelaţi singuri în faţa antreprenorilor fără scrupule.

Totodată, pe acest fon deja au început să apară sandaluri în jurul construcţiei mansardelor, în care locatarii nu se pot caza din cauza încălcărilor depistate în cadrul controalelor organizate după incendiul de la mansarda de pe str. Independenţei.

Între timp, activiştii obşteşti demult indicau asupra faptului că unii antreprenori necinstiţi au intrat în acest business pentru a beneficia de cîştiguri, profitînd de lacunele normative, ce le permit să nu-şi onoreze obligaţiile pînă la capăt, sau în general să nu le îndeplinească. Iar acum anularea multor autorizaţii ar putea deveni încă un motiv bun pentru a se retrage pe furiş din acastă afacere cu o sumă impunătoare de bani.

Comisia specială şi Regulamentul privind construcţia mansardelor – sub semnul întrebării

În această situaţie apare întrebarea, de ce Primăria a susţinut acest business pînă în prezent. De ce în pofida scandalurilor din acest domeniu pînă în prezent nu a fost elaborată o listă neagră a companiilor ce construiesc mansarde, iar potenţialii cumpărători culeg informaţia din forumurile de pe Internet (deja sînt persoane, atît cu experienţă pozitivă, cît şi negativă în aceste domeniu şi care sînt gata să ofere intormaţii). De ce pînă în prezent Primăria nu a adoptat Regulamentul privind construcţia mansardelor, despre care se vorbeşte atîţea ani? Şi cine controlează acest domeniu în capitală, dacă antreprenorii pot închide şi deschide firme noi, pot dispărea cu banii deponenţlor etc.?

Preşedintele organizaţiei obşteşti „Мой любимый город” („Oraşul meu iubit”), Vitali Voznoi, spune că pînă acum nu este clar de ce firmele, pe care mulţi locatari din mai multe case i-au acţionat în judecată, au obţinut în continuare certificate de urbanism de la primărie. „Cum poate fi explicat acest lucru? Oare aceasta nu este corupţie? Noi am depistat o mulţime de cazuri, cînd o companie a fost nevoită să-şi sisteze construcţia sub presiunea societăţii civile, însă peste o perioadă de timp, apare altă companie, a treia, a patra ... Şi continuă să construiască!

Cel mai interesant lucru este că toate au acelaşi fondator! Este elocvent şi cazul grupului de companii, create de unu fondator (companiile „Strada-Verde”, “Expres Master”, “Ultra Construct”, “Via Natura”, “Vis Construct”). Toate sînt înregistrate la Bălţi, unele pe una şi aceeaşi adresă. Se poate presupune să ele au fost create pentru a fugi de responsabilitate în cazul apariţiei unor probleme?

Totodată, aceste firme se află sub „acoperirea” reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în construcţii, ai poliţiei, diferitor servicii ale primăriei, precum şi a unor consilieri municipali”.

Apropo, şi faţă de consilierii municipali sînt întrebări. Imediat după incendiul de la mansarda din capitală, consilierii comuniştii au promis să includă în sesiunea precedentă chestiunea privind crearea comisiei speciale privind construcţia mansardelor. De exemplu, consilierul PCRM Vitalie Socară, discutînd în sala primăriei cu sinistraţii, le-a promis să creeze o comisie, din care vor face parte reprezentanţi ai organizaţiilor obşteşti, experţi independenţi. Şi unde e aceasta, se întreabă?

Se pare că consilierii au decis că odată cu alocarea a 3,5 milioane din bugetul local toate problemee au fost soluţionate. Însă, acestea se pare că doar încep. Iar o soluţie pentru toate problemele nu există. Experţii tind să creadă că regulile jocului pe piaţa mansardelor nu se vor schimba pînă la următoatele alegeri locale, iar problema privind elaborarea unui Regulament clar cu privire la construcţia mansardelor în capitală va fi ignorată intenţionat.

Între timp, pe piaţă există şi antreprenori oneşti, ei sînt cîţiva, dar sînt. Pe fonul acestor evenimnte, ei sînt nevoiţi să „supravieţuiască”, deoarece după incendiu, cererea la apartamantele de la mansarde a scăzut brusc. Şi cine va da garanta că din cauza problemelor ce cresc ca o avalanşă, aceştia nu vor pleca de pe piaţă, cedînd locul unor companii neprofesioniste şi angajate?

Autorităţile promit să restabilească acoperişul sinistraţilor pînă pe 14 iunie

Pe 1 mai au ars 28 de apartamente de la o mansardă din sectorul Botanica. Potrivit datelor oficiale, mansarda de la Botanică a ars din cauza unui scurcircuit. Departamentul Situaţii Excepţionale a declarat că cineva dintre locatari a construit o anexă ilegală şi a deteriorat firele electrice.

La ultima şedinţă a Consiliului Municipal, a fost adoptată decizia de a aloca 3,5 mil. lei pentru restabilirea acoperişului casei de pe str. Independenţi 10/2. Acoperişul va fi provizoriu şi va exista pînă la începerea construcţiei noii mansarde, care, precum a arătat expertiza tehnică, poate fi înălţată din nou. De asemenea, din această sumă va fi efectuată şi reparaţia la etajele de jos, care au fost inundate în urma stingerii focului.

Potriit pretorului sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco, autorităţile ar putea soluţiona rapid această problemă, „dacă vor găsi operativ o companie care va repara acoperişul. Noi vom asigura transferul rapid al banilor pentru lucrările efectuate. În acest caz, cred că acoperişul urmează a fi restabilit pînă pe 14 iunie”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?