X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Moldova a fost înregistrat un caz de tularemie

9 dec. 2019,, 15:00   Societate
4291 0

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ informează despre înregistrarea unui caz de tularemie la un vînător din raionul Ialoveni, comunică NOI.md cu referire la moldpres.md.

Potrivit datelor ANSP, bărbatul, în vîrstă de 56 de ani (vînător amator), s-a molipsit accidental – prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de cîmp. Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice, anamnezei epidemiologice și rezultatelor confirmative ale investigațiilor respective de laborator.

Conform sursei citate, despre înregistrarea cazului de tularemie au fost informate autorităţile publice locale din raionul Ialoveni, subdiviziunea teritorială ANSA, Societatea raională a vînătorilor și pescarilor. De asemenea, sînt organizate activități de propagare a măsurilor de profilaxie a tularemiei.

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspîndită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor - luni de zile. Perioada de incubaţie – pînă la 21 zile, iar debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Profilaxia îmbolnăvirilor prin tularemie se efectuează, mai ales, prin realizarea măsurilor de combatere a rozătoarelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?