Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sistemul vamal a introdus un nou sistem referitor la exportul de mărfuri

9 dec. 2019,, 14:45   Societate
3918 0

Serviciul Vamal a introdus un nou sistem de operare cu ajutorul căruia agenții economici din R.Moldova, care efectuează exporturi de mărfuri, vor fi scutiți de necesitatea solicitării certificatelor de origine Forma A.

Este vorba despre sistemul REX (Registered Exporter System), care va intra în vigoare începînd cu data de 1 ianuarie 2020 și se referă la agenții economici care exportă mărfuri de origine preferențială în Confederația Elvețiană și în Regatul Norvegiei.

În prezent, agenții econimici care exportă mărfuri de tipul menționat solicită de la organul vamal certificat de origine Forma A (în baza căruia beneficiază de un tratament tarifar preferențial), scrie bizlaw.md

Astfel, din anul următor, grație Sistemului REX, aceștia vor avea posibilitatea de a documenta pe propria răspundere originea preferențială a mărfurilor exportate în cele două țări, prin întocmirea unor ”atestate de origine”.

Noul sistem are următoarele avantaje: eliminarea termenului de pînă la 3 zile stabilit pentru eliberarea certificatului de origine, excluderea cheltuielilor aferente perfectării și eliberării a acestuia, dar și limitarea contactului direct cu factorul uman.


Astfel, pentru a asigura continuitatea exporturilor de mărfuri cu originea preferențială, Serviciul Vamal îndeamnă exportatorii să solicite înregistrarea în Sistemul REX, prin depunerea unei cereri. Procesul este valabil pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020.

Asta pentru că începînd cu 1 iulie 2020, la exportul mărfurilor cu origine preferențială, Elveția și Norvegia nu vor mai acorda preferințe în baza certificatelor de origine Forma A, ci doar în baza înregistrării exportatorilor în Sistemul REX.

Procedura de înregistrare și revocare a înregistrării exportatorilor în/din Sistemul REX este stipulată în Ordinul Serviciului Vamal cu nr. 525 din 20.11.2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?