Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În 2020 statul va investi mai mulți bani în sănătate

8 dec. 2019,, 10:14   Societate
3320 0

Republica Moldova este ţara din Europa care alocă cei mai puţini bani pentru Sănătate. Asta relevă un raport publicat de IDIS Viitorul.

În 2020, statul intenţionează să investească în acest domeniu puţin peste zece miliarde de lei, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

Chiar dacă este cu un miliard mai mult decît în acest an, suma este mult mai mică în comparaţie cu cea atribuită de celalalte ţări de pe bătrînul continent.

În raport este menţionat că suma totală pe cap de locuitor va fi anul viitor de 195 de euro, de 14 ori mai puțin decît media europeană.

Experţii IDIS Viitorul au elaborat şi un clasament al ţărilor din Europa după cheltuielile alocate pentru sănătate raportate la PIB. Astfel, printre ţările din afara Uniunii Europene, Moldova s-a plasat pe locul opt. Ţara noastră a alocat pentru acest domeniu 4,4% din PIB.


Mai puţin decît Moldova a alocat pentru sănătate doar Turcia: 4,2%. Locurile de vîrf printre ţările din afara blocului comunitar au fost ocupate de Elveţia, Norvegia şi Serbia.

În ceea ce priveşte ţările din Uniunea Europeană, primul loc a fost ocupat de Franţa. În 2020, această ţară va alocat pentru sănătate 11,5% din Produsul Intern Brut. Urmează Germania şi Suedia, cu 11,3 şi respectiv 10,9%. La coada clasamentului se află Lituania, Luxemburg şi România. Ţara vecină va aloca pentru acest domeniu 5,2%.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă consideră că pentru a depăși acest handicap de subfinanțare a sănătății, statul trebuie să implementeze trei măsuri imediate.

"Oamenii care fumează necesită şi beneficiază de servicii medicale mult mai mult decît persoanele care nu fumează. Din acest motiv, pentru a echilibra şi a crea o echitaţie, este extrem de important ca, prin lege, anumită cotă - 10 sau 20 la sută din accizul de la ţigări să meargă în fondul de ocrotire a sănătăţii. Al doilea, trebuie să fie alocat buget, cel puţin 3-4 ani, pentru promovarea şi publicitatea în spaţiul online nu a unei companii, dar în general a serviciilor medicale. Şi al treilea, cel mai important lucru, să nu fie impozitate contribuţiile de asigurări medicale benevole", a afirmat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Premierul Ion Chicu susţine că realitatea nu este atît de sumbră precum au prezentat-o experţii IDIS Viitorul.

"Dacă cineva a calculat că noi rămînem în urmă de Franţa şi de România, eu pot să prezint alţi indici care, dacă îi compari cu PIB-ul, arată cu mult mai atractiv în bugetul nostru. De aceea, eu le sînt recunoscător experţilor că fac astfel de studii, le vom analiza, dar o cifră sau o sumă concretă care este alocată din buget, nu doar pentru medicină, dar şi alte domenii sociale şi investiţii, este cu mult mai mare decît anul trecut", a comunicat prim-ministrul, Ion Chicu.

Oamenii confirmă însă că investiţiile statului în sănătatea populaţiei sînt foarte mici.

- Nu le pasă de sănătatea cetăţenilor?
- Ei cum, le pasă, dar nu într-un mod atît de mare decît le-ar păsa de imaginea partidelor lor.

"Nu se investeşte nici într-un domeniu, eu aş spune, nici în acel a educaţiei, nici în acel al sănătăţii. Fiecare om cum se gîndeşte, aşa îşi păstrează sănătatea".

"Oamenii din Moldova sînt pe ultimul loc. În primul rînd, trebuie să înceapă de la copii, să-i hrănească corect în grădiniţe, în şcoli, pentru că la noi pe pușcăriași îi alimentează gratuit, iar pe copii îi hrănesc cu cartofi stricaţi şi peşte cu viermi. De aici şi începe sănătatea populaţiei".

Republica Moldova va aloca în 2020 circa 195 Euro per locuitor, cea ce este de 14 ori mai puțin decît media europeană și de trei ori mai puțin decît următoarea țară după noi - Albania, care în 2017 a alocat 583 Euro per locuitor pentru ocrotirea sănătății.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?