X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Asteroidul Ryugu are 77 de cratere, în special în zona sa mediană

7 dec. 2019,, 02:30   Externe
2882 0

Nu este nimic deosebit cu privire la un asteroid cu suprafaţa presărată cu cratere.

Ryugu, asteroidul studiat timp de un an şi jumătate de sonda japoneză Hayabusa 2, nu este o excepţie. Ceea ce este ciudat, conform cercetătorilor niponi, este că majoritatea celor 77 de cratere identificate la suprafaţa acestui asteroid se află în special în zona sa mediană sau "ecuatorială" şi respectiv în partea sa de est, prin comparaţie cu lobul vestic, informează joi Space.com.

Echipa de cercetători niponi care studiază datele culese în misiunea sondei Hayabusa 2 a analizat 340 de imagini diferite ale suprafeţei acestui asteroid şi a identificat 77 de cratere destul de mari, fiecare dintre ele având diametrul de cel puţin 20 de metri. Surpriza a venit în urma constatării că acestea nu sunt distribuite relativ uniform, aşa cum era de aşteptat.

În schimb, craterele sunt concentrate mai degrabă în zona mediană a asteroidului faţă de polii acestuia şi sunt mai multe în emisfera sa estică decât în cea vestică. În plus, numărul craterelor mici de la suprafaţa lui Ryugu este relativ mic, comparativ cu numărul craterelor de dimensiuni mari identificate, ceea ce îl individualizează pe Ryugu în comparaţie cu alţi asteroizi de talie similară.

Această distribuţie ciudată a craterelor a devenit evidentă pentru cercetătorii niponi când aceştia au examinat craterele mari de pe Ryugu - 11 cratere ce au cel puţin diametrul de 100 de metri. Printre craterele studiate este şi Urashima, cel mai mare crater de pe Ryugu, care măsoară aproximativ o treime din diametrul asteroidului.


Dintre aceste 11 cratere, cinci sunt aliniate de-a lungul medianei asteroidului - adică, în această zonă se găsesc de două ori mai multe cratere decât s-ar fi aşteptat cercetătorii, dacă aceste cratere ar fi fost distribuite aleator la suprafaţa asteroidului, la fel ca în cazul altor astfel de corpuri cosmice.

Aceste discrepanţe în poziţia craterelor de pe Ryugu sunt rezultatul istoriei geologice a acestui asteroid. Cercetătorii niponi susţin că cea mai mare parte a liniei mediane a acestui asteroid este foarte veche, însă lobul său vestic este mai tânăr. Acest lucru ar explica de ce craterele sunt distribuite neuniform. Partea vestică a asteroidului nu a avut timpul să fie "bombardată" de alţi asteroizi mai mici.

Oamenii de ştiinţă speră că odată ce vor intra în posesia mostrelor de materie culese de pe Ryugu, aflate acum în drum spre Pământ, vor putea afla mai multe despre istoria acestui asteroid şi în special despre modul său de formare. Conform programului misiunii, aceste mostre vor ajunge pe Terra spre sfârşitul anului viitor.

Analiza repartiţiei bizare a craterelor de la suprafaţa lui Ryugu va fi publicată la primăvară în jurnalul ştiinţific Icarus, mai notează Space.com.

Ryugu este un bolovan cu diametrul de aproximativ 1 kilometru, aflat la 340 de milioane de kilometri distanţă de Pământ. Misiunea sondei Hayabusa-2 a început în decembrie 2014, iar întâlnirea cu asteroidul Ryugu a avut loc în luna iunie a anului trecut. AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?