Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Adevărul e în vin... și în reexport

17 mai. 2014,, 14:40   Societate
6192 1
Foto: noi.md
"Asupra reducerii exporturilor de mărfuri moldovenești în Federația Rusă a influenţat embargoul asupra produselor alcoolice și indicatorii reexporturilor", a declarat pentru portalul NOI.md doctorul în economie, colaboratorul principal al Institutului Național de Cercetări Economice al AȘM, Mihail Poisic.

Expertul a explicat că deocamdată este dificil să se explice pe deplin şi în detaliu cauza reducerii schimbului de mărfuri dintre Rusia și Republica Moldova, deoarece Biroul Național de Statistică nu a prezentat încă raportul pentru fiecare unitate de marfă.

"Însă deja putem spune cu încredere că interdicția de livrare a producției de vin a contribuit la scăderea volumului exporturilor în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013, cînd embargoul nu fusese încă aplicat, cu cel puțin 15-17 milioane de dolari SUA. În anul 2012 în Rusia a fost livrată marfă de acest tip în sumă de 51 milioane dolari, iar în 2013 în sumă de 45 milioane dolari", a explicat expertul.

"Un alt motiv constă în reducerea reexporturilor pe pieţele ruseşti. Nu trebuie să uităm că partea Federație Rusă constituie mai mult de 60 la sută din totalul reexporturilor Republicii Moldova. Dar pînă nu există raportul pe unităţile de marfă, nu putem explica cauza reducerii volumelor de livrare", a rezumat Poisic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?