X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Experți: Dacă autorităţile nu vor opri dezmăţul unionismului în Moldova, societatea riscă să se scindeze

15 mai. 2014,, 10:57   Societate
5977 15
Foto: noi.md
Dacă autorităţile nu vor spune "stop" dezmăţului unionismului în Moldova, republica şi populaţia ei sînt ameninţate de scindare. Aceasta este concluzia unanimă a conferinţei internaţionale de două zile privind politica statelor din regiunea Mării Negre – Bulgaria, Moldova, Rusia, România şi Ucraina, în raport cu minorităţile naţionale de pe teritoriul acestora. Evenimentul a avut loc la Comrat.

Miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", istoricul Sergiu Nazaria, unul dintre organizatorii forumului, a spus că participanţii la conferinţă, "pe fundalul evenimentelor ucrainene, au căutat să găsească o formulă optimă a relaţiilor dintre centru şi regiuni, autorităţi şi minorităţile etnice".

Cea de-a doua concluzie, potrivit savantului, este necesitatea de "a ajunge la înţelegere în orice situaţie de conflict".

"După evenimentele din anul 1992 din Moldova, iar acum, cu 22 de ani mai tîrziu – în Ucraina, un fapt evident pentru toţi participanţii la conferinţă este acela că este contraproductiv să tragem din armă unii în ceilalţi. Pentru a asigura stabilitatea politică în ţările din regiune, este interzis categoric să repetăm greşelile comise în Ucraina", a afirmat istoricul.

În opinia lui, recomandările forumului vor fi editate sub formă de culegere, în care vor fi inserate textele discursurilor experţilor şi transmise Guvernului Republicii Moldova.

Conducătorul organizaţiei "Patria – Uniunea Eurasiatică", Igor Tuleanţev, s-a declarat indignat de faptul că autorităţile "ignoră activizarea elementelor de fascism în Moldova în ajunul zilei de 9 mai".

"Situaţia politică de azi din Republica Moldova nu poate să nu ne alarmeze. Persoana care a desenat simboluri naziste pe monumentul "Eliberarea Moldovei" la 9 mai, care poate fi trasă la răspundere pentru încălcarea a cel puţin trei articole din Codul penal, a fost amendată cu 400 de lei ($33). Printr-o astfel de decizie, guvernarea de fapt îl acoperă pe criminal", a opinat el.

Tuleanţev a amintit că lui şi mai multor activişti ai formaţiunii care au participat anul trecut la organizarea acţiunilor de 9 mai le-au fost intentate dosare penale sub pretexte inventate.

"Autorităţile moldoveneşti, cu regret, se află în "administrarea manuală" a României, aşa că unioniştii se simt stăpîni în ţară. Dintre reprezentanţii guvernării, anul acesta, la mitingul de 9 mai, nimeni nu şi-a pus panglica "Sf. Gheorghe" ca simbol al victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Se întreprind tentative de falsificare a istoriei, de prezentare a acesteia într-o manieră nouă. Dar ţin să amintesc: în anul 1945 a biruit poporul sovietic. Deci, este şi victoria poporului moldovenesc. Şi dacă autorităţile au uitat aceasta, noi le vom aminti. Noi am învins atunci, vom învinge şi acum", a asigurat Tuleanţev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?