X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Cine e gigantul cu activități în Moldova care se prăbușește

22 noi. 2019,, 16:15   Economie
10740 0

Gigantul geraman Leoni AG, producător de sisteme de cablare și panouri de bord auto în Europa, inclusiv în Republica Moldova se confruntă cu grave probleme.

Astfel, la Bursa de la Frankfurt acţiunile Leoni au scăzut de la începutul acestui an de 2,7 ori, de la circa 32 euro la începutul anului la mai puțin de 12 euro în ultimele zile, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

Este adevărat că în luna august 2019, prețul acțiunilor a scăzut chiar mai puțin de 9 euro, după care au revenit la un nivel de 12-13 euro.

Pierderi de 264 milioane euro în 9 luni

Evoluția de la Bursă se datorează rezultatelor înregistrate de grup în acest an. Astfel în 9 luni ale acestui an Leoni a generat pierderi de 264 milioane euro. În aceeași perioadă a anului trecut Leoni raporta un profit net de 108 milioane euro.


În acelaşi timp vînzările au constituit 3,66 miliarde euro, în scădere cu 5% față de perioada respectivă a anului trecut.

Afacerile şi proiectele din Moldova

În Republica Moldova, Leoni a deţinut o firmă, care nu prea a avut activităţi şi pe care a lichidat-o în acest an. Totodată din 2010, Leoni a iniţiat o colaborare strînsă cu Introscop SA din Chişinău, unde în parteneriat a fost fondat Departamentul Cablaje Auto, care şi-a început activitatea în august 2011.

Pe pagina Introscop se anunţă că acesta ar include actualmente peste 2.000 de angajaţi, urmînd ca numărul acestora să crească pînă la 2.500 persoane în următorii ani. Datele oficiale arată însă că anul trecut la Introscop lucrau doar 1.556 de persoane, cu circa 300 mai puţin decît în 2017.

Menţionăm că Introscop SA este controlată de compania Meridian Invest-2853 SRL, în spatele căreia se află fondul american NCH Capital Inc şi omul de afaceri Vasile Roşioru.

În anii 2012-2014, Leoni a dus negocieri cu autoritățile de la Chișinău și era gata să lanseze o investiție majoră. Compania și-a bugetat un program de investiții de aproximativ 50 milioane de dolari, pentru dezvoltarea de producții de cabluri auto din Zona Economică Liberă Bălți, inclusiv subzona Strășeni, potrivit unor surse din cadrul Guvernului. Investiția va permite crearea a circa 3.000 de locuri de muncă.

În final aceasta nu s-a realizat din cauza situației economice și politice, dar și a unor decizii ale autorităților de la Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?