Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldova se va alătura cerinţelor legii fiscale americane FATCA

14 mai. 2014,, 12:38   Economie
5481 0
Foto: dmsoffshore.com
Moldova intenţionează să se alăture programului FATCA (The Foreign Account Tax Compliance Act), îndreptat spre lupta autorităţilor SUA cu evaziunea fiscală a cetăţenilor săi care au investiţii off-shore.

Solicitat de "Infotag" să comenteze intenția, şeful Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a spus că "implementarea acestui program se discută în prezent cu reprezentanţii Guvernului şi ai Asociaţiei Băncilor din Moldova".

"Țările care nu doresc să aibă probleme în relaţiile cu SUA implementează acest program. Există două variante de aplicare – banca în formă individuală implementează programul sau statul îl impune ca lege", a menţionat parlamentarul.

"Iniţial nu doream să implementăm programul sub formă de lege, deoarece ne asumăm mari obligaţii, însă am reuşit să convingem Guvernul de corectitudinea acestei decizii", a afirmat Ioniţă.

"În acest caz protejăm sistemul bancar al ţării, scutind băncile de cheltuieli şi riscuri suplimentare. În situaţia dată, Moldova se prezintă din cea mai bună parte, deoarece reduce riscul posibilităţii evaziunii fiscale a cetăţenilor americani", este convins deputatul.

Ioniţă a menţionat că "relaţia bună cu Asociaţia băncilor va contribui la soluţionarea acestui subiect, demonstrînd Guvernului necesitatea de a contribui la lupta cu schemele de corupție".

FATCA este o lege fiscală americană ce solicită organizaţiilor financiare nerezidente să prezinte serviciului fiscal al SUA informaţii despre operaţiunile cu conturile rezidenţilor americani şi persoanele ce le deţin şi să activeze în calitate de agent fiscal privind operaţiunile de obţinere a veniturilor de la surse din SUA, precum şi să închidă conturile clienţilor dificili.

FATCA îi obligă pe contribuabilii din SUA care au active financiare peste hotare, costul comun al cărora depăşeşte $50 mii., să prezinte informaţia despre aceste active la organele fiscale ale SUA. Prezentarea incorectă a informaţiei este pasibilă de amendă de la $10 mii la $50 mii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?