X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ungaria cere autonomie și dublă cetățenie pentru maghiarii din Transcarpatia

14 mai. 2014,, 01:47   Externe
9113 6
Foto: obozrevatel.com
Prim-ministrul maghiar Viktor Orban, a declarat, în primul său discurs din cel de-al treilea mandat, că etnicii maghiari din ţările vecine, în special din Ucraina, trebuie să aibă dreptul la dublă cetăţenie şi la autonomie, informează Radio Libertatea.

"Considerăm problema maghiară drept o problemă europeană. Maghiarii care trăiesc în regiunea carpatică trebuie să aibă dreptul la dublă cetăţenie, la identitate naţională şi la autonomie" - a afirmat Orban, fără să precizeze despre ce fel de autonomie este vorba. În discursul ținut în parlament Viktor Orban s-a referit în mod special la etnicii maghiari din Ucraina, care trăiesc în regiunea Transcarpatia.

"Cei 200.000 de etnici maghiari care trăiesc în Ucraina trebuie să obţină dubla cetăţenie, toate drepturile comunităţii naţionale, precum şi posibilitatea de a se autoguverna. Acestea sînt aşteptările noastre clare de la noua Ucraină" - a precizat Orban.

În acelaşi timp, premierul ungar a declarat că Budapesta sprijină guvernul ucrainean în procesul de dezvoltare democratică a statului.

În același timp, prim-ministrul ungar , de asemenea, a declarat că Ungaria sprijină autoritățile ucrainene în dezvoltarea unui stat democratic.

În Ucraina, potrivit recensămîntului din 2001, trăiesc 156.000 de maghiari, majoritatea în Transcarpatia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?