X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Iarna în R. Moldova: Meteorologii vorbesc despre recorduri şi “criză climatică”

20 noi. 2019,, 13:00   Societate
43947 0

După o toamnă chiar prea frumoasă, meteorologii spun că ar trebui să ne așteptăm la răciri bruște și fenomene extreme, cu ger și viscol.

Totuși, în următoarele săptămîni, temperaturile medii se anunță mai mari decît ar fi normal, iar 2019 are mari șanse să fie unul dintre cei mai călduroși ani, de cînd se fac măsurători.

Pentru că această toamnă a semănat mai degrabă cu o vară întîrziată și iarna ar urma să vină mai tîrziu, spre primăvară. Dar și cînd va veni, ar trebui să fim pregătiți, spun meteorologii.

Elena Mateescu, ANM: „În fiecare an discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust, dar o iarnă normală în Republica Moldova aduce perioade de vreme severă.”

Roxana Bojariu, ANM: „Sîntem într-o criză climatică. Trebuie să ne așteptăm la recorduri de toate tipurile. Nu sînt fenomene noi, dar sînt mult mai intense, pentru că în sistem avem mai multă căldură, mai multă umiditate, datorită încălzirii globale și aceste cantități sporite de energie sînt circulate și ceea ce însemna, să zicem, un episod de viscol acum cîteva decenii, avem acum mult mai sever, chiar dacă e limitat în timp și chiar dacă per total avem o tendință de creștere a temperaturilor iarna. ”


Din cauza temperaturilor ridicate, ar putea fi cea mai călduroasă lună noiembrie din istoria măsurătorilor meteorologice. Din fericire, în următoarele săptămîni sînt anunțate precipitații care vor salva culturile agricole.

Iar la finalul anului am putea asista la un nou la un nou record, după ce 2018 a fost al treilea cel mai călduros an din 1900 și pînă în prezent.

Dacă în aceaste zile avem cu 7 grade în plus față de normalul perioadei, spre sfîrșitul săptămînii vremea se răcește și sînt așteptate și ploi. Iar în prima jumătate a lunii decembrie, inclusiv de Moș Nicolae, vremea va fi de iarnă, cu temperaturi mai apropiate de nivelul înghețului și puține precipitații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?