X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Spicherii statelor baltice şi nordice susţin aspiraţia Moldovei spre integrarea în UE

13 mai. 2014,, 15:23   Politică
4466 2
Foto: gov.md
Spicherii statelor baltice şi nordice (NB8) şi-au exprimat susţinerea față de tendinţele Republicii Moldova de integrare europeană. Declarația corespunzătoare a fost făcută de oficiali marţi, la finele întrevederii cu preşedintele legislativului moldovenesc, Igor Corman, şi şefii fracţiunilor parlamentare.

Potrivit agenţiei "Infotag", Corman a salutat oaspeţii, menţionînd că "întrevederea ce a avut loc a fost o bună oportunitate de a face schimb de opinii pe marginea unui şir de subiecte, cum ar fi agenda europeană a Moldovei şi curînda semnare a Acordului de asociere cu UE".

Spicherul Letoniei, Solvita Aboltina, consideră că experienţa de zece ani de aderare la UE trebuie împărtăşită vecinilor.

"Programului Parteneriatul Estic trebuie acordată mai multă atenţie şi exprimăm susţinere Moldovei, care a obţinut rezultate impresionante pe această cale. În condiţiile în care Rusia nu respectă dreptul internaţional, dînd dovadă de un comportament inadmisibil, Moldova demonstrează putere a spiritului", a menţionat ea.

Aboltina a menţionat că "Letonia este dispusă să împărtăşească experienţa de reformare a sistemului judecătoresc şi consolidarea democraţiei".

"Este important ca partidele politice din Moldova să-i informeze corect pe cetăţeni şi să-şi consolideze eforturile pe calea integrării europene. Ratificarea rapidă a Acordului de asociere este o prioritate pentru Letonia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene", a subliniat ea.

Potrivit preşedintelui Parlamentului Estoniei, Eiki Nestor, "UE este o organizaţie în cadrul căreia drepturile omului sînt respectate şi statutul de membru al acesteia a permis Estoniei să obţină rezultate impresionante".

"Dacă începeţi negocierile în mod serios asupra viitorului, veţi avea acelaşi succes ca şi noi. NB8 sînt cei mai apropiaţi prieteni ai Republicii Moldova şi în scurt timp UE vă va aştepta cu braţele deschise, pentru că Moldova aparţine Europei. Sperăm că într-o zi veţi deveni membru cu drepturi depline al UE", a spus oficialul.

Primul vicepreşedinte al Parlamentului Danemarcei, Bertel Haarder, consideră că "în condiţiile situaţiei instabile Uniunea Europeană trebuie să fie mai aproape de Moldova".

Președintele Parlamentului Lituaniei, Loreta Grauziniene, a spus că "peste 10 ani de la integrarea în UE cetăţenii noştri nu-şi imaginează cum este să trăieşti în afara UE".

"Timp de aceşti ani am obţinut un progres enorm. Dezvoltarea economică a Lituaniei la momentul actual nu se compară cu situaţia de pînă la aderare. Consider că semnarea Acordului de asociere RM-UE este un pas important, dar este de prisos desfăşurarea unui referendum privitor la acest subiect, deoarece nu veţi putea explica cetăţenilor ce doriţi de la ei. Cînd va veni momentul aderării la familia europeană, atunci este necesară opinia poporului, exact cum a făcut Lituania", este convinsă Loreta Grauziniene.

Vicepreşedintele Parlamentului Norvegiei, Kenneth Svendsen, a comunicat că, deşi ţara sa nu este membru al UE, de Uniune îi leagă relaţii trainice, datorită cărora ambele părţi au de cîştigat. La fel cum, potrivit opiniei sale, Moldova ar avea de cîştigat de pe urma semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Preşedinţii Parlamentelor statelor baltice şi din Europa de Nord au dat asigurări că după semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană parlamentele acestor ţări îl vor ratifica în regim prioritar.

Şefii parlamentelor NB-8 se află în Moldova cu o vizită de trei zile. Ei participă la summitul organizaţiei, care pentru prima dată are loc la Chişinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?